Oligarkki (Artikkeli)

Oligarkki (Artikkeli)


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oligarkki
Alaotsikko: Kuinka venäjä huijasi länttä
Kirjailija: Knut Kainz Rognerud
Kääntäjä: Annamari Typpö
Kustantaja: Gummerus
Julkaistu: 2024
Sidosasu: Sidottu
Kieli: Suomi
Sivuja: 313

Miljardööri Oleg Deripaska on urheilullinen herrasmies, joka järjestää upeita juhlia Euroopan silmäätekeville. Hän on myös Vladimir Putinin luottonyrkki, jonka johdolla on pesty valtavasti rahaa, kierretty venäläisyrityksille asetettuja pakotteita ja horjutettu demokraattisia prosesseja useissa länsimaissa. Hän on sekaantunut murhiin ja häikäilemättömään luonnonvarojen ryöstämiseen. Miksi Eurooppa otti oligarkin ja hänen rahansa avosylin vastaan?

Venäjän oligarkit ovat venäläisiä erittäin varakkaita liikemiehiä, joilla on taloudellisen vaikutusvallan lisäksi myös poliittista vaikutusvaltaa. Oligarkit keräsivät miljardiomaisuutensa Neuvostoliiton romahtamisen myötä 1990-luvulla, kun valtion omaisuutta yksityistettiin. 2000-luvulla oligarkit ovat menettäneet valtaansa takaisin valtiolle. Oligarkki-nimitystä käytetään nykyisin kaikista Venäjän superrikkaista.Oleg Vladimirovitš Deripaska (s. 2. tammikuuta 1968 Dzeržinsk, Neuvostoliitto) on venäjänjuutalainen oligarkki. Deripaska on ostanut itselleen myös Kyproksen kansalaisuuden. Liike-elämän aikakauslehti Forbes listasi maaliskuussa 2007 hänet maailman 40. rikkaimmaksi henkilöksi. Deripaska on naimisissa. Hänen vaimonsa kuuluu Venäjän entisen presidentin Boris Jeltsinin perheeseen. Venäjän oligarkeista hänellä uskotaan olevan parhaat yhteydet presidentti Vladimir Putiniin. Oligarkki Deripaska omistaa holdingyhtiön Bazovyi elementin, joka hallitsee alumiiniyhtiö RUSALia, lentokoneiden valmistajaa Aviacoria ja vakuutusyhtiötä Ingosstrahia. Deripaska on Yhdysvaltain, Euroopanunionin ja Britannian pakotelistalla, mikä tarkoittaa, että hänen varojaan on jäädytetty ja hän on liiketoiminta- ja matkustuskiellossa näissä kyseisissä maissa. EU:n pakotelistalle hän päätyi, koska hänen omistamansa asetehdas toimitti miehistönkuljetusajoneuvot, joilla Venäjä hyökkäsi Ukrainaan vuonna 2022.

Knut Kainz Rognerud (syntynyt 3. kesäkuuta 1969 Oslossa) on Ruotsissa toimiva toimittaja ja kirjailija, joka on lokakuusta 2010 lähtien työskennellyt tutkivana taloustieteen toimittajana Ruotsin televisiossa. Oligarkki -teos on selkeästi kirjoitettu tietoteos. Rogderudin kirjoittaman teoksen tyyli on tutkivan journalistinen. Tutkiva journalismi on syvälle luotaavaa journalismia, jonka tarkoituksena on tuoda julkisuuteen yleisen edun kannalta merkittäviä asioita, jotka on salattu joko tahallisesti tai tahattomasti.Venäläisten oligarkkien toiminnasta on syytä kirjoittaa jatkossakin, mitään salaamatta!

Lähteet
Oligarkki
Wikipedia

Kommentit