Eläinten vallankumous (Artikkeli)

Eläinten vallankumous (Artikkeli)



 

 

 

 

 

 

 

 

Eläinten vallankumous
Kirjailija: George Orwell
Kääntäjä: Jussi Tuomas Kivi
Kustantaja: Basam Books
Sarja: Klassikko
Julkaistu: 2021
Kieli: Suomi
Sivuja: 114

Uusi suomennos Orwellin kestoklassikosta. Eläinten vallankumous on brittiläisen George Orwellin (oik. Eric Arthur Blair, 1903-1950) huikea satiiri aatteiden alttiudesta ajautua väärissä käsissä rappiolle.Orwell kirjoitti pienoisromaaninsa vuoden 1943 marraskuun ja vuoden 1944 helmikuun välisenä aikana, ja se ilmestyi ensimmäisen kerran vuonna 1945. Selvästä stalinismin kritiikistään huolimatta Eläinten vallankumouksen voi tulkita myös yleismaailmallisemmin: viimeistään lähestyessään tämän vertauskuvallisen tarinan loppua lukijassa alkaa herätä epäilyksiä. Voiko olla niin, että ihmiset - tai siis eläimet! - eivät yksinkertaisesti luontonsa vuoksi pysty ajamaan yleviä sosiaalisia uudistuksia kaikkien yhteiseksi hyväksi. Sanotaanhan näet jo Eläinten tilan säännöissäkin: KAIKKI ELÄIMET OVAT TASA-ARVOISIA, MUTTA JOTKUT ELÄIMET, OVAT TASA-ARVOISEMPIA KUIN TOISET.

Eläinten vallankumous (engl. Animal Farm) on vuonna 1945 ilmestynyt George Orwellin romaani, joka kuvaa satiirisesti Venäjän vallankumouksen perintöä eläinsadun muodossa. Se on Orwellin tunnetuimpia teoksia romaanin Vuonna 1984 ja muistelmateoksen Katalonia, Katalonia ohella.
Romaanissa juopon maanviljelijän maatilalla asuvat eläimet tekevät vallankumouksen vanhan karjun ohjeiden mukaan. Vallankumousta johtaneet siat alkavat hallita tilaa ”animalismiksi” kutsumansa aatteen pohjalta. Vallankumouksen johtohahmot, karjut Napoleon ja Lumipallo, joutuvat riitoihin, ja Napoleonin voitettua valtataistelun Lumipallo karkotetaan tilalta. Sikojen vallan alla eläinten olot kovenevat, ja siat varaavat itselleen yhä lisää etuoikeuksia, kunnes animalismin alkuperäisistä ihanteista on jäljellä enää fraasi: ”Kaikki eläimet ovat tasa-arvoisia, mutta toiset eläimet ovat tasa-arvoisempia kuin toiset”. Napoleon järjestää lavastettuja oikeudenkäyntejä ja teloituttaa eläimiä toisten pelottelemiseksi, myöntää itselleen suurellisia arvonimiä ja kumoaa animalismin periaatteet yksi kerrallaan. Lopulta siat alkavat kävellä kahdella jalalla ruoskat kädessä, ja muita eläimiä kohdellaan jokseenkin samoin kuin ihmisten valtakaudella. Romaanin viimeisessä kohtauksessa toiset eläimet katselevat, kuinka siat kohottavat maljoja ihmisten kanssa, eivätkä ne enää erota sikoja ihmisistä.

Kirjaa innoittivat Orwellin huomiot Espanjan sisällissodan tasavaltalaisten riidoista.Toisen maailmansodan aikana 1944 Orwellilla oli vaikeuksia saada ilmeisen neuvostovastaista kirjaa kustannetuksi. Sitä ei pidetty sopivana poliittiseen tilanteeseen, ja se tulkittiin trotskilaiseksi. Kolmas kustantaja hylkäsi teoksen Britannian tiedotusministeriön neuvosta; teos olisi voinut vahingoittaa maan suhteita Neuvostoliittoon. Suomessa kirja ilmestyi vasta vuonna 1969. Itä-Euroopassa teos vapautettiin Unkarissa 1989 ja Neuvostoliitossa glasnostin myötä. Eläinten vallankumouksesta on tehty kaksi elokuvasovitusta, vuonna 1954 valmistunut piirroselokuva Eläinten kapina, joka oli Britannian ensimmäinen pitkä animaatioelokuva, sekä vuonna 1999 tietokonetehosteiden avulla tehty live-action-elokuva Eläinten kapina. Molemmissa elokuvasovituksissa on kirjasta poikkeava loppu. Lisäksi ensimmäisessä elokuvassa vanhaa tsaarinvaltaa ja uskontoa arvostelevia piirteitä on häivytetty. Brittiläinen rockyhtye Pink Floyd julkaisi vuonna 1977 Orwellin kirjan innoittaman teema-albumin Animals, joka arvostelee kapitalistista kilpailuyhteiskuntaa.

Eric Arthur Blair (s. 25. kesäkuuta 1903 Motihari, Bengali, Brittiläinen Intia – k. 21. tammikuuta 1950 Lontoo, Britannia), kirjailijanimeltään George Orwell, oli brittiläinen kirjailija ja toimittaja. Hänen kirjoistaan tunnetuimpia ovat Espanjan sisällissotaa kuvaava reportaasi "Katalonia, Katalonia", neuvostokommunismia vertauskuvallisesti kritisoiva "Eläinten vallankumous" ja antitotalitaristinen dystopiakuvaus "Vuonna 1984". George Orwellin kirjoittama Eläinten vallankumous -teos on nykypäivänäkin ajankohtainen. Teoksen on suomentanut Jussi Tuomas Kivi. Kiven totalitarismin vastaisesta klassikosta tekemä suomennos on vivahteikas. Kepeän sadun muotoon puettu, totalitarismille irvaileva teos on klassinen tutkielma vallan väärinkäytöstä ja veitsenterävä poliittinen satiiri: ”Toiset eläimet ovat tasa-arvoisempia kuin toiset”. Orwellin tyylissä yhdistyivät poliittisuus, kriittisyys ja satiiri niin osuvalla tavalla, että hänen nimestään tuli adjektiivi: orwellilainen kuvaa painajaismaisen autoritääristä yhteiskuntaa. George Orwellin luoma synkkä kuvitteellinen maailma vangitsee lukijan pihteihinsä jo ensimmäisillä sivuilla - koska se tuntuu jostakin syystä kovin todelliselta. Herättää lukijansa ajattelemaan!


Lähteet
Eläinten vallankumous
Wikipedia



Kommentit