Aimo Pajunen (Artikkeli)

Aimo Pajunen (Artikkeli) 



 

 

 

 

 

 

 

 

Aimo Pajunen
Alaotsikko: Kylmän sodan kenraali
Kirjailija: Henrik Tala
Kustantaja: Siltala
Julkaistu: 2024
Sidosasu: Sidottu
Kieli: Suomi
Sivuja: 430

Aimo Pajunen (1931-2013), pitkäaikainen puolustusministeriön kansliapäällikkö, oli varsinainen kylmän sodan kenraali. Pajunen ymmärsi poikkeuksellisen hyvin Suomen tukalan aseman supervaltojen puristuksessa. Hän osasi tilanteen mukaan vedota idän synkkiin miehiin ja lämmitellä lännen kylmiä kenraaleita. Pajusen keskeinen tehtävä oli junailla Suomen asehankintoja, ja niissä hän tasapainoili niin taitavasti, että Suomi sai lännestä mitä tarvitsi eikä joutunut ottamaan idästä sitä mitä ei halunnut. Asehankinnoillaan Pajunen vei Suomen vaivihkaa Yhdysvaltojen ystävyyteen jo paljon ennen kuin Itä-Eurooppa vapautui. Muurin murruttua Pajunen täytti Suomen asevarastot puoli-ilmaisella itäsaksalaisella materiaalilla ennen kuin muut tajusivat sellaista olevan saatavilla. Amerikkalaisia hän kestitti ja viihdytti niin, että pääsi lopulta puhemieheksi Suomen Hornetkaupoille, joilla Suomi ja Pentagon vaihtoivat kihlat kohti yhteistä tulevaisuutta.

Aimo Kalervo Pajunen (s. 20. marraskuuta 1931 Helsinki – k. 22. maaliskuuta 2013) oli suomalainen kenraali. Pajusta on sanottu erääksi Urho Kekkosen ajan keskeisistä turvallisuuspoliittisista vaikuttajista Suomessa. Suomalaisille silloinen eversti Pajunen tuli tutuksi viimeistään Helsingissä 1968 järjestettyjen Neuvostoliiton ja Yhdysvaltojen SALT-neuvottelujen yhteydessä. Presidentti Urho Kekkonen oli asettanut Pajusen ratkaisemaan neuvottelujen käytännön ongelmia. Eversti Pajunen muun muassa toimitutti uima-altaan neuvostovaltuuskunnan majapaikkaan Merihotelliin ja puita Hakaniemen rantaan. Menestys SALT-komennuksessa vauhditti hänen uraansa kenraaliluutnantiksi ja puolustusministeriön kansliapäälliköksi saakka. Hän toimi puolustusministeriön kansliapäällikkönä viidentoista vuoden ajan, vuosina 1979–1994 eli reserviin siirtymiseensä saakka. Hän palveli puolustusministeriön lisäksi muun muassa Länsi-Suomen sotilasläänin esikuntapäällikkönä 1974–1975 ja Puolustusneuvoston sihteeristössä 1970–1974. 

FT Henrik Tala (s. 1974) on helsinkiläinen historioitsija, joka on kirjoittanut useita tietokirjoja teollisuushistoriasta, Suomen sota-ajasta ja 1900-luvun politiikasta. Tutkijana hän on kiinnostunut erityisesti suurten ilmiöiden ja pienten ihmisten kohtaamisista, jotka jättävät jälkensä historiaan. Aimo Pajunen-teos on helppolukuista kieltä. Henrik Talan kirjoittama kenraali Pajusen elämänkerta on sisällöltään erittäin informatiivinen ja kenraalin elämäntarina on tuotu analyyttisesti ja ansiokkaasti esille. Kylmän sodan pelissä Pajunen oli mestari. Hän oli paikalla, kun tarvittiin kovanaamaista kauppamiestä avaamaan amerikkalaisten asekaupparajoituksia Suomen hyväksi. Hän oli pyörittämässä seurapiiriä, kun piti vahvistaa Neuvostoliiton luottamusta Suomeen ja hälventää epäilyksiä sopimattomista puuhista lännen suuntaan. Kontaktiensa ansiosta hän oli Suomen turvallisuuspolitiikan terävä vaikuttaja ja asiamies niin kotimaassa kuin ulkomaillakin.Ehdottomasti lukemisen arvoinen teos kirjahyllyyn.

Lähteet
Aimo Pajunen
Wikipedia

Kommentit