Pitkät vaellukset (Artikkeli)

Pitkät vaellukset (Artikkeli)










Pitkät vaellukset-kuukausiksi retkelle
Kirjailija: Jouni Laaksonen ja Päivi Mattila
Kustantaja: SKS-kirjat
Julkaistu: 2024
Sidosasu: Nidottu
Kieli: Suomi
Sivuja: 240


Pitkissä vaelluksissa on elämän mullistavaa taikaa. Oli unelmasi sitten hiihtoretki Lapin halki, pyöräily Helsingistä Välimerelle, melonta Virolahdelta Tornioon, patikointi Santiago de Compostelaan tai vaikkapa Pacific Crest Trailin vaellus Yhdysvaltojen poikki, tämä kirja auttaa tekemään haaveistasi totta. Ensimmäinen suomalainen opaskirja pitkiin vaelluksiin antaa selkeät ohjeet matkan suunnitteluun ja toteutukseen. Millaisia pitkiä retkeilyreittejä maailmalta löytyy ja minne Suomen erämaissa voi suunnata? Miten ulkomailla vaeltaminen eroaa kotimaan retkeilystä? Teos on myös tulvillaan tarinoita, joissa kerrotaan huikeista retkistä sekä Suomessa että ulkomailla. Laajoissa henkilöhaastatteluissa tutustutaan 14 vaellusseikkailuun ja lyhyemmin esitellään yli 50 muuta pitkää vaellusta. Konkarit kertovat muun muassa siitä, mitä oppivat itsestään ja luonnosta matkan aikana.

Vaellus on yleensä pidempikestoinen retki, jossa yövytään maastossa, mahdollisesti autiotuvissa, useita kertoja yhden pidemmän matkan aikana. Tyypillinen vaellus kestää viidestä kahdeksaan vuorokautta. Pitkänä vaelluksena voidaan pitää viikoista yli kuukauteen kestävät vaellukset. Vaelluksen pidemmän keston takia se edellyttää yleensä varusteilta ja harrastajalta hieman enemmän kuin tavallinen retkeily: varusteiden kestävyys ja liikkujan fyysinen ja henkinen kunto. Vaelluksella on mukana yleensä rinkka, johon pitää mahtua kaikki vaelluksella tarvittavat varusteet ja tarvikkeet. Yleensä välttämättömiä tarvikkeita ovat ainakin ruoka (esimerkiksi kuivaruoka), ruoanlaittovälineet, kartta, kompassi, vaatteet, teltta tai muu yöpymisväline, makuupussi sekä ensiapuvälineet (esimerkiksi laastarit, käsidesi, ensiside ja kiristysside). Nykyään on saatavilla todella monipuolisesti erityisesti vaeltajille tarkoitettuja varusteita, kuten vaellustelttoja, vaelluskenkiä, vaellussaappaita, vaelluspukuja, vaelluspäähineitä ja vaellussauvoja.

Erilaisille retkille tarvitaan erilaisia varusteita. Retkivarusteita valittaessa on tärkeintä miettiä, miten ne sopivat kyseessä olevaan retkeen, vaellukseen tai muuhun käyttötarkoitukseen. Sauvakävelylenkki lähimaastossa ei vaadi varusteilta samoja ominaisuuksia kuin kahden viikon ruskavaellus Lapin tai Kainuun erämaissa. Toisaalta jotkut varusteet saattavat soveltua hyvin molempiin käyttötarkoituksiin, maalaisjärkeä on siis hyvä käyttää. Hyvin suunniteltu retki on puoliksi tehty! Tärkeintä on varusteiden käytännöllisyys, ei sinänsä merkki tai hinta. Myös varusteiden ympäristöystävällisyys kannattaa pitää mielessä. Hyvillä ja tarkoituksenmukaisilla varusteilla voidaan vaikuttaa paljon ulkoilun nautittavuuteen ja myös turvallisuuteen. Kun on kysymys pakollisista turvavarusteista (esimerkiksi ensiside, kiristysside ja 112-mobiilisovellus) vaikkapa lähdettäessä pitkälle talvivaellukselle tai retkiluisteluretkelle, on syytä olla asiassa erityisen tarkkana. Jo kun retkivarusteita hankitaan, tulee etukäteen miettiä miten ne sopivat kantajalleen. Yhden kehuma varuste voi olla toiselle aivan sopimaton, oikeanlaiset varusteet tekevät kulkemisesta mukavampaa. Muun muassa seuraaviin asioihin kannattaa kiinnittää huomiota: 1. Oikea koko - esimerkiksi makuupussin tulee olla riittävän pitkä ja lämmin. Sopivat kengät sopivalle retkelle. 2. Kestävyys - kesken retken hajoavasta varusteesta on vain harmia. 3. Keveys ja pieneen tilaan pakattavuus - vaellukselle lähdettäessä muistilistan tekeminen on suositeltavaa. 4. Monikäyttöisyys - miksi kantaa rinkassaan monta varustetta, jos yhdelläkin pärjää? Oikeanlaisen rinkan valinta on tärkeää.

Retkeilytoimittaja Päivi Mattila on tehnyt useita superpitkiä vaelluksia niin Suomessa kuin ulkomailla. Jouni Laaksonen on Kainuussa asuva retkeilytoimittaja ja -kirjailija. Erä- ja luonto-oppaan ammattitutkinnon suorittanut Laaksonen on muun muassa Erä-lehden ja Latu ja Polku -lehden vakituinen avustaja, ja hän on kirjoittanut lukuisia suosittuja retkeily- ja vaellusoppaita. Tunnustuksena laajasta ja ansiokkaasta tietoteostuotannosta Laaksonen on saanut Suomen tietokirjailijat ry:n Tietokirjailijapalkinnon. Pitkät vaellukset -teos on sopivan helppolukuista ja selkeää kieltä. Jouni Laaksosen kirjoittama teos on sisällöltään sopivan informatiivinen ja kaikki pitkissä vaelluksissa tarvittava on tuotu kattavasti esille: teos sisältää 14 vaellusseikkailua ja lyhyemmin esitellään yli 50 muuta pitkää vaellusta. Pitkät vaellukset -teos on myös näppärän kokoinen reissuun ja maastoon mukaan otettavaksikin. Voi lämpimästi suositella pitemmille marsseille, retkille ja vaelluksille!

Lähteet
Pitkät vaellukset
Wikipedia

Kommentit