Vaellusvarusteet (artikkeli)

Vaellusvarusteet (artikkeli) 














Vaellusvarusteet 
Kirjailija: Ossi Määttä 
Kustantaja: SKS Kirjat 
Sarja: Kirjokansi (osa 263) 
Julkaistu: 2022 
Sidosasu: Nidottu 
Kieli: Suomi 
Sivuja: 334 

Retkeily- ja vaellusvarusteiden käsikirja. Perusteellinen varusteopas kertoo, mitä vaellukselle kannattaa ottaa mukaan. Teos käy läpi kaikki retkeilijän ja vaeltajan eri olosuhteissa tarvitsemat vaatteet ja välineet sekä opastaa myös niiden käytössä ja huollossa. Teos kattaa vaellusvarusteet laajasti ja seikkaperäisesti retkikeittimistä riippumattoihin ja leijahiihdosta liukulumikenkiin. Kun vaellusvarusteet ovat kunnossa, voi luontoseikkailusta nauttia täysin rinnoin kaikkina vuodenaikoina - myös perheen pienimpien vaeltajien kanssa. 

Vaellus on yleensä pidempikestoinen retki, jossa yövytään maastossa, mahdollisesti autiotuvissa, useita kertoja yhden pidemmän matkan aikana. Tyypillinen vaellus kestää viidestä kahdeksaan vuorokautta. Vaelluksen pidemmän keston takia se edellyttää yleensä varusteilta ja harrastajalta hieman enemmän kuin tavallinen retkeily: varusteiden kestävyys ja liikkujan fyysinen ja henkinen kunto. Vaelluksella on mukana yleensä rinkka, johon pitää mahtua kaikki vaelluksella tarvittavat varusteet ja tarvikkeet. Yleensä välttämättömiä tarvikkeita ovat ainakin ruoka (esimerkiksi kuivaruoka), ruoanlaittovälineet, kartta, kompassi, vaatteet, teltta tai muu yöpymisväline, makuupussi sekä ensiapuvälineet (esimerkiksi laastarit, käsidesi, ensiside ja kiristysside). Nykyään on saatavilla todella monipuolisesti erityisesti vaeltajille tarkoitettuja varusteita, kuten vaellustelttoja, vaelluskenkiä, vaellussaappaita, vaelluspukuja, vaelluspäähineitä ja vaellussauvoja. 

Erilaisille retkille tarvitaan erilaisia varusteita. Retkivarusteita valittaessa on tärkeintä miettiä, miten ne sopivat kyseessä olevaan retkeen, vaellukseen tai muuhun käyttötarkoitukseen. Sauvakävelylenkki lähimaastossa ei vaadi varusteilta samoja ominaisuuksia kuin kahden viikon ruskavaellus Lapin tai Kainuun erämaissa. Toisaalta jotkut varusteet saattavat soveltua hyvin molempiin käyttötarkoituksiin, maalaisjärkeä on siis hyvä käyttää. Hyvin suunniteltu retki on puoliksi tehty! Tärkeintä on varusteiden käytännöllisyys, ei sinänsä merkki tai hinta. Myös varusteiden ympäristöystävällisyys kannattaa pitää mielessä. Hyvillä ja tarkoituksenmukaisilla varusteilla voidaan vaikuttaa paljon ulkoilun nautittavuuteen ja myös turvallisuuteen. Kun on kysymys pakollisista turvavarusteista (esimerkiksi ensiside, kiristysside ja 112-mobiilisovellus) vaikkapa lähdettäessä pitkälle talvivaellukselle tai retkiluisteluretkelle, on syytä olla asiassa erityisen tarkkana. Jo kun retkivarusteita hankitaan, tulee etukäteen miettiä miten ne sopivat kantajalleen. Yhden kehuma varuste voi olla toiselle aivan sopimaton, oikeanlaiset varusteet tekevät kulkemisesta mukavampaa. Muun muassa seuraaviin asioihin kannattaa kiinnittää huomiota: 1. Oikea koko - esimerkiksi makuupussin tulee olla riittävän pitkä ja lämmin. Sopivat kengät sopivalle retkelle. 2. Kestävyys - kesken retken hajoavasta varusteesta on vain harmia. 3. Keveys ja pieneen tilaan pakattavuus - vaellukselle lähdettäessä muistilistan tekeminen on suositeltavaa. 4. Monikäyttöisyys - miksi kantaa rinkassaan monta varustetta, jos yhdelläkin pärjää? Oikeanlaisen rinkan valinta on tärkeää. 

Ossi Määttä on retkeilytoimittaja ja -kirjailija. Hän kirjoittaa suosittua Kevyesti kairassa -vaellusblogia ja on Retki-lehden vakituinen avustaja. Ossilla on kokemusta pitkistä vaelluksista Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja kauempanakin. Koulutukseltaan hän on erä- ja luonto-opas sekä diplomi-insinööri. Vapaa-ajallaan Ossi viihtyy myös kiipeilyn parissa kalliolla, jäällä ja vuorilla. Vaellusvarusteet -teos on sopivan helppolukuista ja selkeää kieltä. Ossi Määtän kirjoittama teos on sisällöltään sopivan informatiivinen ja kaikki vaelluksessa tarvittava on tuotu kattavasti esille. Vaellusvarusteet -teos on myös näppärän kokoinen reissuun ja maastoon mukaan otettavaksikin. Voi lämpimästi suositella lyhyemmille ja pitemmille marsseille, retkille ja vaelluksille! 

Lähteet 
Vaellusvarusteet 
Wikipedia

Kommentit