Rajaton valta (artikkeli)

Rajaton valta (artikkeli) 














Rajaton valta
Alaotsikko: Modernin ajan diktaattorit Hitleristä Kim Jong-Uniin 
Kirjailija: Leif Sundström 
Kustantaja: Tammi 
Julkaistu: 2021 
Sidosasu: sidottu 
Kieli: Suomi 
Sivuja: 495 

Mikä tekee diktaattorin? Hitler, Stalin, Mussolini, Idi Amin, Saddam Hussein, Mao, Pol Pot, Kim Jong-un... lukuisia muita unohtamatta. Kirja esittelee merkittävimmät diktaattorit viimeisen sadan vuoden ajalta ja vie lukijan erikoiseen ja omalaatuiseen maailmaan, johon verrattuna monet kuvitteelliset tarinat kalpenevat. Kaikista ei ole diktaattoreiksi, he ovat poikkeusyksilöitä ja tietävät sen erittäin hyvin. Diktaattorit ovat oma ihmislajinsa, joka on muokannut maailmaa suunnattomasti. He ovat moniulotteisia persoonia, joiden toimia on vaikea ennakoida. Eikä heidän aikansa ole vieläkään ohi. Ei ole olemassa kaavaa, jolla diktatuuri syntyy, eikä sääntöä, miten diktaattori elää ja kuolee. Tarinat ovat erilaisia, mutta niiden taustalta hahmottuu yhteisiä piirteitä, joihin pureutumalla kirja kertoo, mitä diktatuuri on, mistä se kumpuaa ja mikä sitä pitää yllä. 

Viime vuosisadan diktaattorien ykkönen on ehdottomasti Adolf Hitler (s. 20. huhtikuuta 1889 Braunau am Inn, Itävalta-Unkari – k. 30. huhtikuuta 1945 Berliini, Saksa). Adolf Hitler oli itävaltalaissyntyinen saksalainen poliitikko, joka nousi Saksan valtakunnankansleriksi ja johti natsihallinnon aikana 1934–1945 maata diktaattorina, Saksan valtakunnanjohtajana (Führer). Hitlerin politiikka perustui hänen kehittämäänsä kansallissosialismina tunnettuun aatesuuntaan, joka pohjautui nationalismiin, rasistiseen rotuoppiin ja jyrkkään antisemitismiin. Johtamansa Saksan kansallissosialistisen työväenpuolueen avulla Hitler perusti Saksaan totalitaarisen hallinnon, jossa toisinajattelijat kukistettiin väkivalloin. Hitlerin aloittamat valloitussodat johtivat toisen maailmansodan syttymiseen Euroopassa, ja hänen hallintonsa terrori rikoksiin ihmisyyttä vastaan ja holokaustina tunnettuun kansanmurhaan. Tästä huolimatta Hitler oli monien aikalaistensa kannattama ja palvoma johtaja. Hänen valtakautensa päättyi Saksan tappioon ja Hitlerin itsemurhaan keväällä 1945. Hitler oli taitava propagandisti ja puhuja, ja hyödyntäen räikeää juutalaisvastaista propagandaa, saksalaisten keskuudessa vallinnutta tyytymättömyyttä ensimmäisen maailmansodan lopputuloksesta sekä 1920-luvun lopun talousvaikeuksia hän kohosi Saksan diktaattoriksi vuonna 1933. Hänen valtakautensa alkoi Versaillesin rauhansopimuksen yksipuolisella mitätöinnillä ja sitä seuranneella asevarustelulla sekä valtiojohtoisilla teollistamishankkeilla, jotka nostivat Saksan ensimmäisen maailmansodan jälkeisestä talouskriisistä, mutta ajoivat samalla valtion lähelle taloudellista romahdusta. Samalla Saksasta muotoutui yksipuoluediktatuuri. Hitlerin aloittamat valloitussodat sytyttivät vuonna 1939 toisen maailmansodan, jonka kestäessä Saksa liittolaisineen valloitti suuren osan Eurooppaa. Sodan uhrien lisäksi Saksan hallitus järjestelmällisesti murhasi kuusi miljoonaa juutalaista sekä 11 miljoonaa muuta ihmistä ”ei-toivottuna” pidetyn rodun, uskonnon, poliittisen vakaumuksen tai vamman vuoksi. Saksan häviön käytyä epäonnistuneen Neuvostoliiton valloitusyrityksen jälkeen väistämättömäksi Hitler teki itsemurhan bunkkerissaan puna-armeijan saartamassa Berliinin hallituskorttelissa sodan viimeisinä päivinä. 

FM Leif Sundström on opiskellut muun muassa filosofiaa, psykologiaa, kirjallisuutta, yhteiskuntatieteitä ja historiaa niin Suomessa kuin ulkomaillakin ja julkaissut aiemmin tietokirjan Fasismi (2007). Rajaton valta -teos on käsittelytavaltaan tasapuolinen, viimeisen kuluneen vuosisadan moniulotteiset diktaattorit esitellään niin sotilasjohtajista, pahuuden todellisista ruumiillistumista kuin kaidalta tieltä hairahtuneista erikoisista poliitikoistakin. Sundströmin kirjoittama teos edustaa aihepiirinsä sekä kuvailevampaa että tieteellisempää tutkimustraditiota. Rajaton valta ei varsinaisesti sisällä esiteltyjen henkilöiden syvällisiä laajoja elämänkertoja vaan pikemminkin niin sanottuja tarkkoja analyysejä keskeisten diktaattorien persoonista, motiiveista ja elämäntapahtumista. Sundströmin Rajaton valta -teos on siis kattava tyylilajinsa hakuteos omassa genressään! 

Lähteet: 
Rajaton valta 
Wikipedia

Kommentit