Suomalaistaistelijana Ukrainassa (Artikkeli)

Suomalaistaistelijana Ukrainassa (Artikkeli) 

 

 

 

 

 

 

 

Suomalaistaistelijana Ukrainassa
Kirjailija: Ann-Mari Leinonen
Kuvittaja: Otto Virtanen ja Ville Laihonen
Kustantaja: WSOY
Sidosasu: Sidottu
Julkaistu: 2024
Kieli: Suomi
Sivuja: 249

Ukrainan sodan raaka todellisuus suomalaissilmin. ”Joukkuetoverit ottavat minusta myöhemmin valokuvan muistoksi. Kuvasta katsoo siloposkinen perheenisä, jonka silmissä on kylmä katse mutta jonka kasvoilta näkyy jotain peruuttamatonta. Vaikka en sitä siinä hetkessä vielä ymmärräkään, jotain on mennyt lopullisesti rikki. Kuukausia myöhemmin kuolleiden miesten kasvot vainoavat minua unissa ja joskus valveillakin. Tappaminen ei tapahdu jälkiä jättämättä.”

Kukaan ei tiedä etukäteen, miten reagoi kohdatessaan ensimmäistä kertaa sodan totaalisen epäinhimillisyyden. Tämän on saanut huomata myös Arttu, joka on taistellut Ukrainan puolesta niin Kiovassa kuin itärintamalla. Moni henkseleitään paukutellut lähti ensikontaktin jälkeen kotiin, mutta Arttu kykeni toimimaan sodan hirvittävissä olosuhteissa ja nousi ilman aiempaa sotilastaustaa arvostetuksi taistelijaksi. Hän korostaa, ettei sota ole sankaritarina. Se on likaista puuhaa, johon jonkun on vain tartuttava, jotta paha ei voittaisi. Lopullinen hinta sodasta tuli kuitenkin maksettavaksi Suomeen paluun jälkeen, kun rintamalla koetut kauheudet hiipivät väkisinkin takaisin mieleen.

Ukrainan kansainvälinen legioona, virallisesti Ukrainan aluepuolustusjoukkojen kansainvälinen legioona, on Ukrainan asevoimien alainen muukalaislegioona, joka koostuu ulkomaalaisista vapaaehtoisista, jotka ovat ilmoittautuneet taistelemaan Venäjää vastaan sen hyökättyä Ukrainaan helmikuussa 2022. Suuri osa Ukrainan puolen vierastaistelijoista on sijoittunut kansainväliseen legioonaan. Tuhannet ulkomaalaiset hakivat taistelemaan Ukrainan puolesta Venäjän suurhyökkäyksen jälkeisinä kuukausina, ja useimmat heistä listautuivat Kansainväliseen legioonaan.

Suomen puolustusvoimat ei suosittele suomalaisia liittymään legioonaan. Suomen laki ei kiellä vierastaistelijaksi lähtemistä, mutta tällainen henkilö voidaan asettaa Suomessa syytteeseen, mikäli tämä osallistuu terrorismin tai sotarikoksien suorittamiseen. Joulukuussa 2022 legioonassa arvioitiin olevan 30 suomalaista. Helmikuussa 2024 arvioittiin, että Suomesta taisteluihin on osallistunut sodan aikana noin sata vapaaehtoista. Ensimmäinen legioonassa taistellut suomalainen vapaaehtoinen, Kasper Alhoniemi, kaatui kesäkuussa 2023. Kaatuessaan hän ei kuitenkaan ollut enää legioonassa vaan toimi Ukrainan sotilastiedustelu GRU:n alaisissa erikoisjoukoissa. Kolmas suomalainen kaatui helmikuussa 2024. Mies oli 21-vuotias ja kotoisin Itä-Suomesta. Hän matkusti Ukrainaan pari päivää varusmiespalveluksensa päättymisen jälkeen. Hän haavoittui kuolettavasti lennokki-iskussa Bahmutin lähistöllä. Taistelijanimeä Samson käyttänyt mies palveli kansainvälisen legioonan Bravo-komppaniassa, jossa on muitakin suomalaisia.

Ann-Mari Leinonen on kirjailija, toimittaja ja dokumentaristi. Hän on käynyt kahteen otteeseen sodan kourissa olevassa Ukrainassa. Sodan tuntumassa -podcastissaan hän kertoo kokemuksistaan paikan päällä ja keskustelee Ukrainan suomalaistaistelijoiden kanssa. Leinosen aiempia teoksia ovat muun muassa Meeri Koutaniemen kanssa tehdyt kirjat Rakkaus ja Vahvaksi rikotut. Suomalaistaistelijana Ukrainassa -teos on sopivan lennokasta ja helppolukuista kieltä. Kirjailija Leinosen kirjoittama teos on sisällöltään informatiivinen ja suomalaiset taistelijat mielenkiintoisine sotakokemuksineen on tuotu elävästi esille. Suomalaistaistelijana Ukrainassa -teos edustaa enemmän kuvailevampaa tutkimustraditiota, täyttäen siten hyvin paikkansa dokumentaaristen kokemusteosten joukossa.

Lähteet
Suomalaistaistelijana Ukrainassa
Wikipedia

Kommentit