Taistelujen tie dvd (artikkeli)

Taistelujen tie dvd (artikkeli) 














Taistelujen tie 
Tekijä: Risto Orko E.O. Stauffer Turo Kartto Hilkka Helinä Kyösti Kallio 
Julkaisija: VLMedia Oy 
Ulkoasu: DVD-levy 
Tuoteryhmä: Dokumentti, Sota 
Tuotantovuosi: 2016 
Maa: Suomi 
Ikäraja: 7 Kestot: 70 min ja 72 min 
Tekstitykset: Suomi, Englanti, Ruotsi 

Kaksi dokumentti elokuvaa Talvisodasta ja välirauhan ajasta. Risto Orkon kuvaama Taistelun tie ja Sveitsiläinen Finnland in Kampf. Risto Orko Suomi-Filmin uutisfilmeistä kokoama Taistelun tie (1940) käsittelee talvisotaa. Kooste alkaa syksy 1939 ylimääräisistä kertausharjoituksista. Sotarintaman tapahtumista nähdään kuvia muun muassa Karjalan kannaksen taisteluista ja Raatteen tien motista. Kotirintamalta nähdään Helsingin pommituksia, eri kaupunkien kokemia pommitustuhoja, ulkomaisen lehdistön toimintaa Suomessa sekä Punaisen Ristin ja suomen naisten kunnostautumista haavoittuneiden hoidossa. Elokuvan avoimesti propagandistinen kieli kertoo sen valmistumisajankohdasta. Mukana on sekä Suomi-Filmin että puolustusvoimien omien TK-kuvaajien filmimateriaalia. Vaihtoehtoisen näkökulman talvisotaan tarjoaa sveitsiläinen Finnland im Kampf (1940). E. O. Stauffer ja Charles ZBinden olivat itse sota-aikana Suomessa kuvaamassa pääosan elokuvassa nähtävästä materiaalista. La Cinémathéque suisse ja elokuvatutkuja Roland Cosandey ovat restauroineet mukana olevat saksan- ja ranskankieliset versiot elokuvasta. 

Talvisota oli 30. marraskuuta 1939 – 13. maaliskuuta 1940 Suomen ja Neuvostoliiton välillä käyty sota. Neuvostoliitto aloitti talvisodan hyökkäämällä ilman sodanjulistusta, ja sota päättyi 105 päivää myöhemmin Moskovan rauhansopimukseen. Kansainliitto tuomitsi hyökkäyksen ja erotti Neuvostoliiton 14. joulukuuta 1939. Toinen maailmansota oli alkanut kolme kuukautta aikaisemmin Saksan ja Neuvostoliiton miehitettyä Puolan. Koska länsirintamalla oli käynnissä vähätapahtumainen valesota, länsimaiden lehdistö seurasi Suomalaisten talvisotaa tarkasti. Termeistä sisu ja Molotovin cocktail tuli kansainvälisesti tunnettuja. Talvisota on tunnettu erityisen vaikeista talviolosuhteista (talvi 1939–1940 oli vuosisadan kylmimpiä), puna-armeijan valtavista miestappioista (126 875 kaatunutta tai kadonnutta, 188 671 haavoittunutta ja 5 000 vangittua), suomalaisten mottitaktiikasta sekä ”talvisodan hengestä”. Talvisota voidaan jakaa kahteen eri vaiheeseen: 1. Puna-armeijan hyökkäysten epäonnistuminen ja Suomen puolustusvoimien menestyksellinen torjuntataistelu joulukuussa 1939 kaikilla rintamaosuuksilla. 2. Neuvostoarmeijan suurhyökkäyksen paineen aiheuttama suomalaispuolustuksen asteittainen murtuminen Karjalankannaksen länsiosassa ja Viipurinlahdella helmi–maaliskuussa 1940. Rajallisten miehistö- ja materiaalisten resurssien vuoksi Suomen puolustusvoimien taistelukyky oli korkeimmillaan joulukuun lopussa ja, riittävien täydennysten puuttuessa, se aleni sodan loppua kohden. Puna-armeijan tilanne oli päinvastainen; sodan alussa havaittu vihollisen taistelukyvyn vakava aliarviointi ja omien kykyjen yliarviointi voitiin korjata merkittävillä resurssien lisäyksillä tammi–helmikuussa 1940. Sodan seurauksena Suomi menetti Neuvostoliitolle 11 prosenttia maa-alueistaan ja toiseksi suurimman kaupunkinsa Viipurin. Talvisodan synnyttämä revanssihenki oli osaltaan viemässä Suomea jatkosotaan 1941. 

Taistelujen tie dvd on sisällöltään todella selkeästi toteutettu ja autenttinen kuvaus 105 taistelujen päivästä. Risto Orkon ohjaaman dokumenttielokuva on klassikko Talvisodasta kertovien dokumenttielokuvien joukossa: oman aikansa uutiskatsauksia syksyn 1939 ylimääräisistä kertausharjoituksista talvisodan päättymiseen keväällä 1940 saakka. Taistelujen tie dvd täyttää erittäin hyvin paikkansa sotadokumenttien klassisessa joukossa. Katsomisen arvoinen dokumenttielokuva! 

Lähteet:
Taistelujen tie dvd 
Wikipedia

Kommentit