Vapaudesta (Artikkeli)

Vapaudesta (Artikkeli)














Vapaudesta 
Kirjailija: Timothy Snyder 
Kääntäjä: Tommi Uschanov 
Kustantaja: Siltala 
Julkaistu: 2025 
Sidosasu: Sidottu 
Kieli: Suomi 
Sivuja: 417 

Timothy Snyderiä on kutsuttu ”pimeän aikamme johtavaksi tulkiksi”. Historioitsijana Snyder on tarjonnut teräviä uudelleentulkintoja poliittisista romahduksista ja joukkomurhista. Julkisena intellektuellina hän on soveltanut tietoa käynnissä oleviin konflikteihin ja toiminut autoritaarisuutta vastaan eri puolilla maailmaa. Vapaudesta-teos vie lukijat jännittävälle älylliselle matkalle. Snyder hyödyntää ajankohtaisissa kirjoituksissaan filosofien ja poliittisten toisinajattelijoiden työtä, keskusteluja nykyajan ajattelijoiden kanssa ja myös omia henkilökohtaisia kokemuksiaan. 

Vapaus tarkoittaa mahdollisuutta tehdä tai saavuttaa jotain ilman rajoitteita, jotka estäisivät sen. Vapauden rajoitteet voivat olla esimerkiksi pakkoja, juridisista tai terveydellisistä syistä johtuvia rajoituksia tai muiden toimijoiden väliintuloja. Poliittisen vapauden lajit ovat aatehistorioitsija Isaiah Berlinin mukaan positiivinen vapaus ja negatiivinen vapaus. Negatiivinen vapaus tarkoittaa esteiden poissaoloa, ja positiivinen vapaus tarkoittaa toimijan ideaalisen itsen, todellisen minän tai tietyn elämäntavan toteuttamista. Aatehistorioitsija Quentin Skinnerin mukaan positiivinen vapaus toteutuu vain, jos ihminen todellakin elää ideaalin mukaisesti. Yhteiskunnassa poliittinen vapaus koskee muun muassa lehdistöä, mielipiteen ilmaisua ja kokoontumista. Filosofiassa poliittinen vapaus liitetään usein markkinatalouteen. Filosofi Immanuel Kantin mukaan vapaus on vapautta pakottamisesta, eikä valtiolla ole oikeutta rajoittaa kenenkään vapautta muuten kuin estääkseen tätä loukkaamasta toisten vapautta. Kaikille ihmisille kuuluvia vapauksia on määritelty kansainvälisissä julistuksissa ja asiakirjoissa, kuten YK:n ihmisoikeuksien yleismaailmallisessa julistuksessa sekä EU:n perusoikeuskirjassa. 123 valtion tutkimus vahvisti nobelistien Hayekin–Friedmanin hypoteesin, että taloudellinen vapaus on lähes välttämätön poliittisen vapauden edellytys. Vain harvoissa tapauksissa oli merkittävästi poliittista vapautta ilman huomattavaa taloudellista vapautta, ja nekin tapaukset heikkenivät ajan myötä. Myöhempi tutkimus löysi vain yhden selkeän vastaesimerkin: Valko-Venäjä vuoden 1991 jälkeen. Senkin poliittinen vapaus katosi ajan mittaan. 

Timothy Snyder (s. 18. elokuuta 1969) on yhdysvaltalainen historioitsija ja kirjailija. Hän on Yalen yliopiston historian professori, erityisalanaan Keski- ja Itä-Euroopan historia ja holokausti. Snyder on kirjoittanut useita teoksia sekä yksin että yhdessä muiden kanssa. Snyderin suomennettu teos Musta maa. Holokausti: tapahtumat, opetukset (2015) keräsi kiittäviä kritiikkejä kaikkialla, missä se julkaistiin. Hänen kirjansa Tyranniasta (On Tyranny: Twenty Lessons from the Twentieth Century) oli New York Times Bestseller. Snyderin Vapaudesta -teoksen mukaan vapaus on perustavan tärkeä arvo, joka mahdollistaa kaikki muut arvot. Vapaus kuitenkin ymmärretään usein liian kapeasti, ja tämä johtaa ongelmiin. On virhe määritellä vapaus vain negatiivisesti, vapautena jostakin. Vapaudella on oltava myös positiivinen sisältö ja tulkinta. Vapaudesta -teoksessa pohditaan viittä toisiinsa kytkeytyvää vapauden muotoa, jotka ovat täysivaltaisuus, ennakoimattomuus, liikkuvuus, tosipohjaisuus ja solidaarisuus. Snyderin kirjoittama teos syventää ymmärrystämme vapauden ehdoista, auttaa hahmottamaan demokratian kriisiä ja antaa eväitä tulevaisuuden politiikan muotoiluun. Timothy Snyderin teos on sisällöltään informatiivinen ja tuo napakasti esille mitä voimme historiasta oppia tulevaisuutta varten nyt, kun demokratiamme on uhattuna. Vapaudesta teos edustaa historiantutkimuksessa enemmän kuvailevampaa tutkimustraditiota. Snyderin teos on tiivis vapauden arvoa käsittelevä opaskirja. Lyhyesti sanottuna: vapaus on ajattelemista! 

Lähteet
Vapaudesta
Wikipedia

Kommentit