Talvisota Kuhmossa I-V (Artikkeli)

Talvisota Kuhmossa I-V (Artikkeli)


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Talvisota Kuhmossa I-V
Alaotsikko: Kuolema kolkuttaa korvessa
Kirjailija: Väinö Mononen
Kustantaja: Books on Demand
Julkaistu: 2020
Sidosasu: Sidottu
Kieli: Suomi
Sivuja: 1460

Talvisota Kuhmossa teokset sisältävät yksityiskohtaista kuvausta eversti Hjalmar Siilasvuon komentaman jalkaväkidivisioonan taisteluista Kuhmossa. Teoksien sisältö noudattelee niin suomalaisdivisioonan kuin vihollisjoukkojen ja erillisten taisteluosastojen sekä yksittäisten miesten näkökulmasta sotarintaman tärkeimpiä tapahtumia. Joukot, jotka oli pahimman hädän hetkellä koottu eri puolilta Suomea, sotivat kotipaikkakunnastaan riippumatta ankarissa ääriolosuhteissa menestyksellisesti ja näyttivät vajavaisista varustuksistaan ja pikakoulutuksestaan huolimatta osaamisensa osoittaen niin miesten kuin naistenkin keskuudessa ainutlaatuista uhrimieltä.
Yhteiskunnalliseen asemaan katsomatta, koti, uskonto ja isänmaa yhdistivät niin miehet kuin naisetkin samalle yhteiselle asialle taisteluun itsenäisyyden ja vapauden puolesta. Tästä sisäisestä tunnosta rakentui kaikkia yhdistävä unohtumaton ja ainutlaatuinen talvisodan henki.

Kuhmon taistelut käytiin Neuvostoliiton ja Suomen joukkojen välillä Kuhmon suunnalla talvisodan aikana. Heti talvisodan alkaessa Kuhmoon hyökkäsi 54. neuvostoliittolaisdivisioona, jonka tavoitteena oli vallata ensin Kuhmo, sitten Sotkamo ja edelleen Kajaani ja Oulu. Suomalaiset everstiluutnantti Ilomäen johdolla pysäyttivät divisioonan hyökkäyksen Kuhmon kirkonkylän eteläpuolelle, Jyrkänkoskelle. Pääjoukkona Ilomäellä oli paikallisista miehistä koottu Erillinen pataljoona 14 (ErP 14). Viikon taistelujen jälkeen 8. joulukuuta siirtyi everstiluutnantti Vuokon johdolla JR 25 Kuhmoon muodostaen Prikaati Vuokon Kuhmon taisteluihin. Suomussalmen taistelujen ratkettua Suomen 9. divisioona siirtyi Kuhmoon saartoi ja paloitteli Neuvostoliiton joukot useaan mottiin. 54. divisioona kuitenkin puolustautui sitkeästi, eikä kaikkia motteja kyetty laukaisemaan. Puna-armeija yritti myös päästä saarretun divisioonan avuksi. Helmikuussa Dolinin hiihtoprikaati pyrki motitettujen apuun, mutta se tuhottiin kokonaan. Neuvostoliitosta tulevan tien suunnasta apuun pyrkivät myös vahvat joukot, muun muassa 44. divisioonan kolmas rykmentti. Suomalaiset torjuivat myös nämä hyökkäykset Löytövaarassa ja Kilpelänkankaalla. Taistelut Kuhmossa jatkuivat aina Moskovan rauhaan saakka.

Talvisota Kuhmossa I-V -teokset on selkeästi kirjoitettu. Tietokirjailija Väinö Monosen (MKT) kirjoittama teokset ovat sisällöltään erittäin informatiisia talvisodan Kuhmon taisteluista. Talvisota Kuhmossa I-V -teokset sisältävät monia sotaveteraanien kertomuksia, erilaisia tilastoja ja sotapäiväkirjaotteita, väri- ja SA-kuvia sekä värillisiä piirroskarttoja kuten myös laajan sisällys- ja lähdeluettelon. Monosen kirjoittamat teokset ovat hyvin yksityiskohtaisia sisällöltään ja edustavat historiantutkimuksessa enemmän tieteellisempää tutkimustraditiota. Mukavan kokoisia tietoteoksia Kuhmon taistelun vaiheista ja täyttävät siten kiitettävän hyvin paikkansa sotahistoriakirjojen joukossa.

Lähteet
Talvisota Kuhmossa I-V
Wikipedia

Kommentit