Israelin historia (Artikkeli)

Israelin historia (Artikkeli)




 

 

 

 

 

 

 


Israelin historia
Kirjailija: Hannu Juusola
Kustantaja: Gaudeamus
Julkaistu: 2024
Sidosasu: Sidottu
Kieli: Suomi
Sivuja: 432

Kattava kokonaisesitys Israelin valtion historiasta. Israelin historia käsittelee Palestiinan alueen vaiheita 1800-luvun lopulta ja sionismin synnystä vuonna 2023 puhjenneeseen Gazan sotaan saakka. Kuvatessaan Israelin ja Palestiinan konfliktin historiallista kehitystä se avaa myös Israelin sisäpoliittisia rakenteita sekä eri etnisten ja uskonnollisten ryhmien suhteita. Teos auttaa hahmottamaan, millaiset kehityskulut ovat johtaneet nykyiseen umpikujaan ja millä tavoin menneisyys on läsnä yrityksissä päättää väkivallan kierre. Viime vuosia ovat leimanneet kamppailu vedestä ja siirtokunnista, äärioikeiston nousu, taistelu demokratian tulevaisuudesta ja uskonnollinen radikalismi. Vuosikymmenestä toiseen toistuukin sama kysymys: onko Lähi-idässä edellytyksiä rauhalle meidän aikanamme? Israelin historia on välttämätöntä luettavaa jokaiselle, joka haluaa ymmärtää tätä maailmanpolitiikan keskipisteenä olevaa aluetta. Alun perin vuonna 2005 ilmestynyt teos on nyt kauttaaltaan uudistettu ja laajennettu. Se täydentää tapahtumia parinkymmenen viime vuoden ajalta sekä ottaa huomioon uusimman tutkimuksen tulokset koko käsiteltävältä ajanjaksolta.

Israelin valtio on valtio Välimeren ja Jordanjoen välissä Lähi-idässä. Israel perustettiin Palestiinan alueelle vuonna 1948. Se on valtiomuodoltaan parlamentaarinen demokratia, mutta toisaalta juutalainen valtio, mikä on kirjattu sen peruslakeihin. Väestöltään Israel on kuitenkin monikansallinen ja uskontopohjaltaan moninainen, eivätkä kaikki tunnusta juutalaisten kansallisvaltion periaatetta.Vallitseva tilanne onkin johtanut jatkuviin sisäisiin levottomuuksiin ja yhteenottoihin palestiinalaisten ja muiden Lähi-idän valtioiden kanssa koko Israelin valtion olemassaolon ajan. Israelin historialla tarkoittaa juutalaisten historiaa Israelissa, jonka Raamattu tuntee nimillä Luvattu maa, Kanaaninmaa tai Kaanaa. Suppeammin se tarkoittaa nykyisen Israelin valtion historiaa. Alueen historia ulottuu nykyihmisen edeltäjien varhaiskivikautisesta kulttuurista heprealaisen väestön tuloon. Vaikka monet valloittajat olivat miehittäneet Israelin aluetta, se pysyi väestöltään ja uskonnoltaan juutalaisena, kunnes vuoden 134 jälkeen roomalaiset ajoivat kapinoivan juutalaisväestön maanpakoon ja nimesivät alueen Palestiinaksi. Sen jälkeen alueen kristittyjen määrä alkoi kasvaa. 600-luvun arabivalloituksen jälkeen alue kuului eri muslimivaltioille 1. maailmansodan loppuun asti, poikkeuksena ristiretkien aika 1096–1291. Ristiretkien jälkeen nykyisen Israelin alue kuului Egyptin mamelukeille ja vuoden 1517 jälkeen Osmanien valtakunnan Syyrian provinssiin. Ensimmäisessä maailmansodassa britit valloittivat Palestiinan. Kansainliitto teki siitä 1922 brittien hallitseman mandaatin, johon kuului myös nykyinen Jordania.

Juutalaisvainojen johdosta Euroopassa virinnyt sionistinen liike oli esittänyt ajatuksen juutalaisen valtion perustamisesta Palestiinaan. Venäjällä 1881 alkaneet juutalaisvainot synnyttivät ensimmäisen muuttoliikkeen eli alijan Palestiinaan. Britannia antoi vuonna 1917 tukensa juutalaisten "kansalliselle kodille" ja Kansainliitto vahvisti sen vuonna 1922. Arabinationalistit asettuivat vastustamaan ajatusta juutalaisvaltiosta, ja ensimmäiset hyökkäykset siirtolaisia vastaan tehtiin vuonna 1920. YK teki vuonna 1947 jakosuunnitelman, jossa Jordan-joen länsipuolinen alue olisi jaettu juutalaisten ja arabien kesken. Jakosuunnitelman mukaisesti Israel itsenäistyi 1948, mitä seurasi heti itsenäisyyssota, joka aloitti jatkuvan konfliktin Israelin ja arabivaltioiden välillä. Itsenäisyyssotaa seurasi kuuden päivän sota vuonna 1967 ja Jom Kippur-sota vuonna 1973. Israel selvisi kaikista sodista voittajana, eikä arabivaltioiden tavoite heittää juutalaiset mereen toteutunut. Jom Kippur-sodan jälkeen Israel solmi rauhansopimuksen Egyptin kanssa, mutta miehittää Jordanialle kuulunutta Länsirantaa. Syyrialle kuuluneet Golanin kukkulat Israel on liittänyt alueisiinsa. Gazan kaistan miehityksestä Israel luopui 2005. Konfliktia ovat syventäneet Palestiinan arabipakolaiset, jotka vaativat paluuoikeutta Israelin valtion alueelle, Palestiinalaisvaltion perustamista Israelin miehittämille alueille tai Israelin valtion tuhoamista. Heidän lukumääränsä on jatkuvasti kasvanut YK:n pakolaisjärjestö UNRWA:n tulkitessa pakolaisiksi myös emigranttien lapset. Suunnilleen vuodesta 1970 lähtien Yhdysvalloista on tullut Israelin tärkein liittolainen. Israelin talous oli aluksi pääosin sosialistinen ja maata hallitsivat työväenpuolueen eri koalitiot 1970-luvulle saakka. Sen jälkeen Israelin talous on asteittain siirtynyt vapaaseen markkinatalouteen, mutta säilyttäen osittain sosiaaliturvajärjestelmän. Muuttoliikkeen johdosta noin 42% maailman juutalaisista asuu nykyisin Israelissa. Israelissa asuu yli seitsemän miljoonaa juutalaista. Israelin miehittämillä alueilla asuu noin viisi miljoonaa palestiinalaista. Israel on perustanut Länsirannalle siirtokuntia, joissa asuu 700 000 juutalaista. Gazaa johtaa islamistinen terrorijärjestö Hamas. Syksyllä 2023 Hamas hyökkäsi Israeliin, minkä jälkeen Israel julisti sodan Hamasia vastaan ja aloitti iskut ja hyökkäykset Gazan kaistalle ja myöhemmin iskut Libanonin alueelle Hizbollahia vastaan.

Israelin historia -teos on erittäin selkeästi kirjoitettu Israelin historian perusteos. Teoksen kirjoittaja Hannu Matti Sakari Juusola (s. 10. toukokuuta 1963 Rovaniemi) on seemiläisten kielten ja kulttuurien professori Helsingin yliopistossa. Juusolan tutkimusteemat käsittelevät demokratiaa, sekularisaatiota ja kansalaisuusdiskursseja Lähi-idässä, kuivuuden merkitystä Lähi-idän poliittisissa konflikteissa, juutalaista magiaa sekä orientalismia Suomessa. Juusola valmistui Helsingin yliopistosta filosofian kandidaatiksi vuonna 1993 ja filosofian tohtoriksi vuonna 1999 (seemiläiset kielet ja kulttuuri, Helsingin yliopisto). Hän toimi seemiläisten kielten ja kulttuurien yliopistonlehtorina Helsingin yliopistossa vuosina 2001-2010. Vuonna 2002 Juusola oli Suomen Akatemian tutkijatohtorina Yalen yliopistossa. Vuonna 2011 Juusola sai seemiläisten kielten ja kulttuurien professuurin Helsingin yliopistosta, ja vuonna 2013 hän oli Berkeleyn yliopistossa vierailevana tutkijana. Juusola oli Suomen Lähi-idän instituutin johtajana Damaskoksessa vuosina 2009-2010. Hän on myös Suomen Lähi-idän instituutin säätiön varapuheenjohtaja. Hannu Juusolan kirjoittama Israelin historia -teos on sisällöltään informatiivinen ja Israelin historia sionismin heräämisestä 1800-luvulta nykypäivään 2020-luvulle on tuotu perinpohjaisen sävyyn esille. Israelin historia -teos edustaa historiantutkimuksessa tieteellisempää tutkimustraditiota. Kokonaisuutena kirja siis kuitenkin sopii kaikentasoisille lukijoille, jotka ovat lukeneet maailmanhistorian peruskysymyksistä!

Lähteet
Israelin historia
Wikipedia

Kommentit