Sodankäynnin taito (Artikkeli)

Sodankäynnin taito (Artikkeli)


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sodankäynnin taito
Kirjailija: Sunzi
Kääntäjä: Tero Tähtinen
Kustantaja: Basam Books
Sarja: Klassikko
Julkaistu: 2023
Kieli: Suomi
Sivuja: 148

Uusi alkukielisestä käännetty suomennos kiinalaisen strategiataidon klassikosta! Sunzin Sodankäynnin taito (kiin. Sunzi bingfa) on kiinalainen strategiataidon klassikko, jonka opetuksia on yli kahden tuhannen vuoden ajan hyödynnetty muun muassa budo-lajeissa, politiikassa ja liike-elämässä. Sunzin ajattelun ytimessä on käsitys määrätietoisesta mutta joustavasta johtajasta, joka muokkaa toimintatapaansa alituiseen muuttuvien olosuhteiden ja tilanteiden mukaan. Hän on koko ajan tietoinen vastustajan liikkeistä mutta häivyttää samalla omat jälkensä. Tai kuten Sunzi itse asian kiteyttää: ”Tunne vihollisesi ja tunne itsesi, niin et kohtaa ainuttakaan tappiota edes sadan taistelun aikana.”

Sodankäynnin taito on kiinalaisen Sunzin kirjoittama sodankäyntiä käsittelevä teos. Se on yksi seitsemästä kiinalaisesta sodankäynnin klassikosta, ja sitä arvostetaan ja luetaan edelleen. Teos kirjoitettiin Kiinassa joskus viidennen ja kolmannen vuosisadan eaa. välillä aikana, jolloin maa oli jakautunut keskenään sotiviin pikkuvaltioihin. Sodankäynnin taidon kirjoittajana pidetyn Sunzin uskotaan eläneen Wu-valtiossa vuoden 500 eaa. paikkeilla. Hänestä ei tiedetä juuri mitään, ja onkin mahdollista, että teos on jonkin sotataidon koulukunnan piirissä vähitellen lopulliseen muotoonsa hioutunut alan käsikirja. Teoksen kirjoittaja on joka tapauksessa ollut kokenut ammattisotilas, ilmeisesti korkea-arvoinen upseeri ja strategi.

Teoksen ydinluvut kirjoitettiin Kiinassa mahdollisesti kevättä ja syksyä -aikakauden (770–476 eaa.) loppupuolella ja taistelevien läänitysvaltioiden aikakauden (475–221 eaa.) alkupuolella maan ollessa jakaantuneena lukuisin keskenään sotiviin pikkuvaltioihin. Tuolloin syntyivät Kiinan klassiset filosofiset koulukunnat yrityksinä etsiä ratkaisua sekasortoon ja muihin ajan ongelmiin. Sodankäynnin taito on vanhin säilynyt kiinalainen sodankäynnin opas. Varhaisessa Kiinassa kirjoitettiin kuitenkin useita muitakin sodankäyntiä käsitteleviä kirjoja. Esimerkiksi Zhou-dynastian aikana niitä oli olemassa 92. Myös Sunzi siteeraa teoksessaan erästä lukemaansa vanhaa opasta.

Sodankäynnin taito koostuu aforismisarjoista, aksiomaattisista väitteistä ja erilaisista sodankäyntiin liittyvistä ohjeista ja huomioista. Teoksen keskeisimpiä neuvoja on kehotus pyrkiä kukistamaan vihollinen ilman taistelua. Tämä tapahtuu etenkin harhaanjohtamisella: huijauksella, petoksella, propagandalla ja mielikuvien muokkauksella. Teos korostaa myös sotilaiden motivointia kovilla rangaistuksilla ja palkinnoilla sekä muutosta ja kenraalin tarvetta osata tarpeen tullen joustaa tiukoista säännöistä.

Tero Tähtinen (s. 1978) on suomentaja ja Kiina-tutkija, joka valmistelee parhaillaan klassisen kiinalaisen runouden luontokäsitystä käsittelevää väitöskirjaa. Hän on aiemmin suomentanut kiinan kielestä muun muassa teokset Noudan vettä ja kerään polttopuita. Maallikko Pangin opetukset, Timanttisutra ja Zenmestari Bodhidharman opetukset. Uusi Sodankäynnin taidon suomennos on sujuvaa ja yleistajuista kieltä, eikä se ei vaadi aiempaa tietoutta kiinalaisesta filosofiasta. Tähtisen teos sisältää koko Sunzin teoksen, Yinqueshanin hautakaivauksista löytyneet tekstit sekä kokoelman muista historiallisista lähteistä löytyneitä katkelmia, joita ei ole aiemmin suomenettu. Kokonaisuus tuo muinaiset opetukset nykylukijalle elävässä ja helposti omaksuttavassa muodossa. Teosta alettiin Euroopassa käyttää sotilaskoulutuksessa 1800-luvulla. Sodankäynnin taito oli talvi- ja jatkosotien kenraali Aksel Fredrik Airon lempikirja, ja myös Suomen marsalkka Carl Gustaf Emil Mannerheim oli tutustunut siihen. Sodankäynnin taidon on väitetty auttaneen Vietnamin itsenäisyyttä tukeneen Vietminh-liikkeen voittoon Ranskan joukoista Indokiinan sodassa. Lyötyään Tšiang Kai-šekin ja Guomindangin kommunistisen Kiinan johtaja Mao Zedong piti Sodankäynnin taitoa osaltaan voittonsa edesauttajana. Teos innoitti Mao Zedongia suuresti hänen kirjoituksissaan sissisodankäynnistä. Sodankäynnin taito on käytössä Yhdysvaltojen asevoimissa kaikissa yksiköissä. Sodankäynnin taito kuuluu maavoimien yksiköiden kirjastoihin ja Yhdysvaltain merijalkaväen ammattilukemistoon. Persianlahden sodassa 1990-luvulla kenraali Norman Schwarzkopf toimi Sunzin periaatteiden mukaisesti. Mark McNeilly esittää teoksessaan Sun Tzu and the Art of Modern Warfare, ettei Sunzin nykyaikaista tulkintaa ja hänen merkitystään Kiinan historiassa ymmärtämättä voi käsittää Kiinan pyrkimystä nousta suurvallaksi 2000-luvulla. Omia teorioitaan kehittäessään nykykiinalaiset oppineet pohjaavat Sodankäynnin taidon strategisiin oppeihin. Sunzin tärkeimpiä sodankäynnin opetuksia on vastapuolen harhauttamisen taito. Suositeltavaa luettavaa nykypäivän ymmärtämiseen!

Lähteet
Sodankäynnin taito
Wikipedia

Kommentit