Panssarintorjuntaritarit (Artikkeli)

Panssarintorjuntaritarit (Artikkeli)



 

 

 

 

 

 

 

 

Panssarintorjuntaritarit
Kirjailija: Simo Liikanen
Kuvittaja: Mika Tuominen
Kustantaja: bazar
Julkaistu: 2023
Sidosasu: Sidottu
Kieli: Suomi
Sivuja: 365

Telaketjuja uhmanneet ritarit. Simo Liikasen Panssarintorjuntaritarit kertoo Mannerheim-ristin ritarin arvolla palkituista miehistä, jotka pysäyttivät puna-armeijan panssarit harvinaislaatuisella rohkeudellaan. Panssarintorjunta oli hurjinta, mihin yksittäinen jalkaväkimies saattoi sodassa joutua. Vastassa olleet panssarivaunut olivat hirvittäviä aseita: ne oli varustettu tykillä ja konekivääreillä, ja ne kulkivat moottorit mylvien kaiken edellään murskaavilla telaketjuilla. Kammottaviksi ne teki myös niiden suojana ollut paksu panssari, jota tavallisen jalkaväkimiehen oli turha yrittää läpäistä aseillaan.
Panssarintorjuntamiesten arvostuksesta kertoo, että kun jatkosodan aikana alettiin myöntää Mannerheim-ristejä merkittävimmistä sotilaallisista saavutuksista, oli panssarintorjuntatykin ampuja, sotamies Vilho Rättö yksi ensimmäisten joukossa – heti kenraalimajurin ja kahden everstin jälkeen. Kirjan pääosassa ovat ritarien huimat taistelutarinat, jotka on koonnut panssarintorjuntaan erikoistunut sotahistorioitsija Simo Liikanen sitoen ne senhetkiseen sotatilanteeseen. Tarinoiden kuvaamisessa hän käyttää kaikkia saatavilla olevia lähteitä: sotapäiväkirjoja, taistelukertomuksia, haastatteluja, dokumentteja sekä tutkimuksia Suomesta ja Venäjältä. Pääosassa ovat tarinat, mutta sotahistorian harrastajille on kirjassa myös osio, joka sisältää historiatieteellisesti painavampaa materiaalia. Tuloksena on karttojen ja kuvien tukema, vaikuttava tarinakokoelma suomalaisten sotilaiden kylmäpäisimmästä eliitistä.

Toivo Osmo Ilomäki (25. elokuuta 1917 Sääksmäki – 4. maaliskuuta 1965 Hämeenlinna) oli suomalainen sotilas ja Mannerheim-ristin ritari numero 155. 5. divisioonan 24. tykkikomppaniassa (24. TykK) panssarintorjuntatykin ampujana toiminut Ilomäki nimitettiin Mannerheim-ristin ritariksi 2. lokakuuta 1944. Sotilasarvoltaan hän oli nimityshetkellä korpraali. ”Ylipäällikkö on pvm:llä 2.10.44 nimittänyt Vapaudenristin 2. luokan Mannerheim-ristin ritariksi panssarijääkäri Toivo Ilomäen. Panssarijääkäri Ilomäki on nykyisen sodan aikana toiminut pst.tykkiryhmän ampujana, osoittautuen jo etenemis- ja puolustusvaiheen aikana erittäin rohkeaksi ja luotettavan varmaksi taistelijaksi. 22.6.44 tuhosi panssarijääkäri Ilomäki panssaritorjuntatykin ampujana toimien ensimmäisen panssarivaununsa Karjalan kylässä. Jo ensimmäinen laukaus osui vaunuun, joka syttyi palamaan. Sammatuksen suurtaistelun aikana tuhosi hän samassa tehtävässä toimien kaikkiaan 16 panssarivaunua. Tässä taistelussa hän osoitti erikoista urheutta ja järkkymätöntä taistelutahtoa joutuessaan useaan otteeseen vihollisen erittäin ankaran tykistökeskityksen alaisena kaksintaisteluihin panssarivaunujen kanssa. Ampumamatka oli useimmissa tapauksissa suhteellisen lyhyt ja syttyivät vaunut aina joko ensimmäisellä tai toisella laukauksella tuleen, mikä osoittaa lisäksi panssarijääkäri Ilomäen tarkkaa kättä työssään ja hänen täydellistä aseensa hallintaa. Myöhemmin tuhosi hän panssaritorjuntatykillä Tihverin taistelussa erittäin vaikeissa olosuhteissa lähietäisyyksiltä 4 panssarivaunua estäen siten erään kolonnan joutumasta vaunujen hyökkäysten kohteeksi. Kolonna pelastui täten varmalta tuholta. 21 panssarivaunun tuhoaminen vihollisen tulittamisesta välittämättä osoittaa, että panssarijääkäri Ilomäki on erittäin rohkea, kylmäverinen ja peräänantamattoman velvollisuudentuntoinen taistelija.”

Hän on ainoa sotilas, joka on saanut kaikki viisi panssarintuhoojan merkkiä eli leveän kuviollisen nauhan ja neljä kapeaa kuviotonta nauhaa yli viidentoista panssarivaunun tai rynnäkkötykin tuhoamisesta. Kokonaissaldo on 21 panssariajoneuvoa, joista 17 yhdessä taistelussa. Jo aiemmin hän osoitti tarkkuutensa yksittäisten pistemaalien tuhoajana, mutta varsinaisiin oikeuksiin hänen tarkkuutensa pääsi vasta kesällä 1944, kun hän sai aseekseen saksalaisen 75 K/40 -panssarintorjuntatykin siihen asti käyttämänsä venäläisen 45 mm sotasaalistykin tilalle. Kirjailija Mauri Sariola kertoo kirjassaan Näin tekivät ritarit, että Ilomäki oli aluksi vain ammusten kantaja, koska alkuperäinen tykin ampuja oli mustasukkainen tehtävästään. Laukaukset menivät kuitenkin mihin sattuivat, ja se suututti Ilomäkeä, koska kyseinen tykki oli venäläinen 45-millinen, jonka ammusten sytyttimet saattoi herkistää äärimmilleen - siis äärimmäisen tehokas kohdalleen osuessaan. Ammukset menivät aina vain roimasti ohi, kunnes lopulta joukkueenjohtaja, luutnantti ja myöhemmin myös Mannerheim-ristin ritari Esko Kausti hermostui ja vaihtoi miestä tykin takana. Ilomäki osui ensimmäisellä laukauksella siihen, mihin oli luvannut, jolloin Kausti totesi ehdottomaan sävyyn: »Nähty on! Tällä tykillä ampuu sitten vastedes vain Ilomäki, tuliko selväksi!» Ja luottamus osoittautui oikeaksi! Ritari Ilomäen 75 K/40 -tykki putkeen maalattuine voitonmerkkeineen on nykyisin Parolan Panssarimuseossa.

Simo Liikanen (s. 1974) on sotahistorioitsija, suomentaja ja kustannustoimittaja. Häneltä on ilmestynyt aiemmin kirja Panssarinmurskaajat (2014), jota pidetään panssarintorjunnan historian perusteoksena ja joka on käännetty myös ruotsiksi. Panssarintorjuntaritarit -teos on selkeästi ja informatiivisesti kirjoitettu sotahistoriateos. Simo Liikasen kirjoittamassa teoksessa esitellään panssarintorjuntaritareiden teot ja vaiheet tarkasti. Panssarintorjuntaritarit-teos on siten hyvin yksityiskohtainen sisällöltään ja edustaa historiantutkimuksessa sekä tieteellistä että kuvailevaa tutkimustraditiota. Mukavan kokoinen tietoteos Mannerheim-ristin ritareista täyttää siten kiitettävän hyvin paikkansa sotahistoriakirjojen joukossa.

Lähteet
Panssarintorjuntaritarit
Wikipedia

Kommentit