Taistelu vapaudesta (Artikkeli)

Taistelu vapaudesta (Artikkeli)


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Taistelu vapaudesta
Alaotsikko: Ukrainan tie kohti demokratiaa ja rauhaa
Kirjailija: Julija Mendel
Kääntäjä: Antti Immonen
Kuvittaja: Jarkko Lemetyinen
Kustantaja: Docendo
Julkaistu: 2023
Sidosasu: Sidottu
Kieli: Suomi
Sivuja: 253

Ukrainan hallinnon sisäpiiriläisen suora ja koskettava kuvaus presidentti Volodymyr Zelenskyin taistelusta maansa demokratian ja vapauden puolesta. Presidentin lehdistösihteerinä toiminut Julija Mendel kuvaa, kuinka Zelenskyi ryhtyi presidentinvaalit voitettuaan määrätietoisesti uudistamaan maataan Venäjän jatkuvan painostuksen alla. Mendel oli mukana, kun Zelenskyi pyrki viemään entistä neuvostovaltiota kohti länttä. Hän kertoo sisäpiiritietoa Zelenskyin ja Putinin tapaamisista, Ukrainan valtavista talousongelmista sekä maan politiikkaan sotkeutuneista oligarkeista, joista osa ajoi avoimesti Venäjän etuja. Kreml kohdisti toistuvasti trolliarmeijansa kyberhyökkäyksiä Zelenskyitä vastaan. Mendel kertoo myös omasta elämästään sekä siviilien karmeista olosuhteista Venäjän aloittaman hyökkäyssodan keskellä. Oman kihlattunsa hän saattoi rintamalle sotimaan maansa puolesta. Julija Mendel muistuttaa meitä totuuden tärkeydestä sekä ihmisyydestä. Arvoista, jotka Venäjä on täysin hylännyt sodan aikana. Julija Mendel on ukrainalainen toimittaja, joka toimi Volodymyr Zelenskyin lehdistösihteerinä ja tiedottajana vuosina 2019–2021. Mendelillä on vuosien kokemus toimittajan työstä ja hänen kirjoituksiaan on julkaistu mm. New York Timesissa ja Washington Postissa. Taistelu vapaudesta on hänen ensimmäinen kirjansa.

Volodymyr Oleksandrovytš Zelenskyi (s. 25. tammikuuta 1978 Kryvyi Rih, Ukrainan SNT, Neuvostoliitto) on Ukrainan presidentti, joka aloitti virassaan toukokuussa 2019. Zelenskyi on koulutukseltaan lakimies, mutta ennen presidentiksi valintaansa hän on toiminut koomikkona, käsikirjoittajana, näyttelijänä ja ohjaajana. Zelenskyi astui virkaansa Ukrainan presidenttinä 20. toukokuuta 2019 ja ilmoitti heti virkaanastujaispuheessaan hajottavansa maan parlamentin. Samalla hän kertoi tulitauon saamisen Itä-Ukrainaan olevan hänen ensimmäinen tehtävänsä. Ukrainan parlamenttivaaleissa heinäkuussa 2019 Zelenskyin Kansan palvelija -puolue sai enemmistön. Puolue sai Verh’ovna Radan 450 paikasta 251.Presidentiksi noustuaan Zelenskyi nosti vanhoja liittolaisiaan valta-asemiin. Ivan Bakanovista, lapsuudenystävästä ja Kvartal 95 -tuotantoyhtiön johtajasta, tuli Ukrainan turvallisuuspalvelun johtaja. Kansan palvelija -sarjan tuottajasta Serhi Šefiristä tuli presidentin tärkein avustaja.Zelenskyi tapasi joulukuussa 2019 Pariisissa ensimmäisen kerran Venäjän presidentti Vladimir Putinin, ja he sopivat muun muassa tulitauosta, vankien vaihdosta ja uusien rajanylityspaikkojen luomisesta. Suuria poliittisia kysymyksiä ei kuitenkaan käsitelty. Näitä ovat Venäjän ja sen tukemien joukkojen vetäminen pois Itä-Ukrainasta ja vaalien järjestäminen. Kokousta pidettiin silloin merkittävänä, koska rauhanprosessi oli ollut täysin pysähdyksissä yli kolme vuotta. Vaalikampanjastaan lähtien Zelenskyi on syyttänyt edeltäjäänsä Petro Porošenkoa valonaroista liiketoimista. Hän ajoi läpi oligarkkilaiksi kutsutun määräyksen, jonka nojalla koottiin rekisteri varakkaista ihmisistä ja rajoitetaan näiden julkista toimintaa. Lain johdosta Porošenko luopui televisiokanavistaan. Porošenkoa vastaan nostettiin syytteet maanpetoksesta ja terrorismin tukemisesta.

Vuonna 2014 alkaneessa Itä-Ukrainan sodassa alkoi uusi vaihe 22. helmikuuta 2022, kun Venäjä tunnusti Donetskin ja Luhanskin alueet itsenäiseksi. Zelenskyi piti kansalle puheen, jossa hän vetosi kuitenkin edelleen rauhan puolesta ja vaati länneltä selkeää tukea. Venäjä käynnisti laajemman aseellisen hyökkäyksen Ukrainaan 24. helmikuuta 2022.  Zelenskyi vetosi suoraan Venäjän kansaan tv-puheessaan vain muutama tunti ennen Venäjän aloittamaa hyökkäystä. Venäjän hyökätessä kohti Kiovaa Zelenskyi julkaisi videoita, joilla hän osoitti pysyvänsä maansa pääkaupungissa. Sotatila on vaikeuttanut Zelenskyin poliittisia tavoitteita, sillä merkittävä osa Ukrainan verotuloista tulee oligarkkien omistamilta yhtiöiltä. Toisaalta Venäjän painostuksen takia oligarkeista tuli helmikuussa isänmaallisia ja Zelenskyin tärkeitä liittolaisia. Zelenskyin suosio on noussut niin kotimaassa kuin ulkomaillakin Venäjän hyökkäyksen jälkeen. Myös Zelenskyin asenne ja johtamiskyvyt ovat yllättäneet monet ja lisänneet hänen arvostustaan. Joulukuussa hänet valittiin Time-lehden vuoden henkilöksi 2022.

Taistelu vapaudesta -teos on suora ja koskettava kuvaus presidentti Volodymyr Zelenskyin taistelusta maansa demokratian ja vapauden puolesta. Presidentin lehdistösihteerinä toiminut Julija Mendel kuvaa, kuinka Zelenskyi ryhtyi presidentinvaalit voitettuaan määrätietoisesti uudistamaan maataan Venäjän jatkuvan painostuksen alla. Presidentti VolodymyrZelenskyin suosio on noussut niin kotimaassa Ukrainassakin kuin laajasti ulkomaillakin Venäjän helmikuun 2022 hyökkäyksen jälkeen. Zelenskyin erinomainen asenne ja loistavat johtamiskyvyt ovat lisänneet hänen arvostustaan maailmanlaajuisesti! ”Taistelu käydään täällä, minä tarvitsen ammuksia, en kyytiä”

Lähteet
Taistelu vapaudesta
Wikipedia

Kommentit