Ritari Nils Katajaisen lentäjätaival (Artikkeli)

Ritari Nils Katajaisen lentäjätaival (Artikkeli)


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ritari Nils Katajaisen lentäjätaival
Kirjailija: Harri Mustonen
Kustantaja: KOALA-KUSTANNUS
Julkaistu: 2022
Sidosasu: Sidottu
Kieli: Suomi
Sivuja: 268

Purjelennon olympiavalmennettaviin sodan alla kuulunut Nils Katajainen oli yksi menestyneimmistä hävittäjälentäjistämme. Ansioistaan hänet nimitettiin Mannerheim-ristin ritariksi - ainoana reservin ohjaajista. Katajaisen lentäjätaival oli kuitenkin täynnä vastuksia. Hän haavoittui ja joutui hävittäjillään useisiin onnettomuuksiin. Mutta ”Nipan” siivellä lensi suojelusenkeli ja hän nousi yhä uudestaan lakipartioon turvaamaan allaan lentäviä laivuetovereitaan. Kunnes tuli kesä 1944 ja ankarat ilmataistelut Kannaksen taivaalla valtavia vihollismuodostelmia vastaan. Katajaiselle se tiesi tiedustelu- ja torjuntalentoja, joista selviäminen oli päivä päivältä yhä epätodennäköisempää. Lopulta vääjäämätön tapahtui ja hän joutui tekemään taisteluvaurioiden vuoksi kaksi pakkolaskua, joista viimeisestä ei uskottu enää kenenkään selviävän. Nils Katajaisesta on kirjoitettu useissa ilmasodastamme kertovissa kirjoissa, mutta nyt hän saa oman teoksensa, joka pohjautuu perusteellisiin arkistotutkimuksiin sekä kirjallisiin lähteisiin.

Nils Edvard Katajainen (s. 31. toukokuuta 1919 Helsinki – k .16. tammikuuta 1997 Helsinki) oli suomalainen hävittäjälentäjä ja Mannerheim-ristin ritari. Sotilasarvoltaan hän oli vääpeli. Hän lensi 196 sotalentoa ja ampui alas 35 vastustajan konetta. Parturi Oskar Katajaisen ja hänen vaimonsa Jenny Katajaisen perheeseen syntynyt Nils Katajainen aloitti sotilasuransa astumalla vapaaehtoisena Ilmavoimien palvelukseen vuonna 1939. Käytyään reservin aliupseeriohjaajakurssin hänet ylennettiin alikersantiksi 5. elokuuta 1940. Lentolaivueissa 24 ja 32 tapahtuneen jatkokoulutuksen jälkeen hänet kotiutettiin 1. maaliskuuta 1941. Jatkosotaa edeltävässä liikekannallepanossa Katajainen sijoitettiin Lentolaivue 24:ään, jossa hän kuului kolmannen lentueen lentävään henkilökuntaan. Hän saavutti Brewster -hävittäjällä 17 ja myöhemmin laivueen kalustoksi tulleella Messerschmitt Bf 109 -hävittäjällä 18 ilmavoittoa. Katajainen haavoittui pahoin ilmataistelua seuranneessa pakkolaskussa 5. heinäkuuta 1944. Sairaalahoidon ja sitä seuranneen toipumisloman jälkeen Katajainen kotiutettiin 10. marraskuuta 1944, ja hänet nimitettiin Mannerheim-ristin ritariksi 21. joulukuuta 1944 numerolla 170. Katajainen oli ainut Mannerheim-ristin saanut reserviläislentäjä. Sodan jälkeen Katajainen toimi muun muassa yrittäjänä sekä Helsingin kaupungin palveluksessa.

Nils Katainen nimitettiin Mannerheim-ristin ritariksi numero 170 joulukuun 21. päivänä 1944.
”Ylipäällikkö on pvm:llä 21.12.44 nimittänyt Vapaudenristin 2. luokan Mannerheim-ristin ritariksi vääpeli Nils Edvard Katajaisen. Vääpeli Katajainen on hävittäjälentäjänä osoittanut esimerkillistä taistelukuntoa, taitoa ja henkilökohtaista rohkeutta käymissään kovissa ilmataisteluissa. Vihollisen suurhyökkäyksen torjuntaan pääsi hän aikaisemman loukkautumisensa johdosta osallistumaan vasta 23.6.44 alkaen. Näissä taisteluissa vääpeli Katajainen on vajaassa kymmenessä vuorokaudessa tuhonnut 17 viholliskonetta ja yhden tähystyspallon. Kaiken kaikkiaan on hän tähän mennessä kiivaissa taisteluissa lukumääräisesti ylivoimaista vihollista vastaan saavuttanut 35 ilmavoittoa. Viimeksi käymässään ilmataistelussa vaurioitui vääpeli Katajaisen kone pahoin, mutta hänen onnistui tuoda se takaisin tukikohtaan, minne suorittamassaan pakkolaskussa hän loukkaantui vaikeasti.”

Toimittaja, tietokirjailija Harri Mustonen on kirjoittanut aiemmin neljä ilmailun historiaa käsittelevää teosta. Näistä Hävittäjäkomentaja Eka Magnusson sekä Kohtalona taivas - Hävittäjälentäjä Lauri Nissisen tarina kertovat lentäjistämme sodan taivaalla. Ritari Nils Katajaisen lentäjätaival -teos on selkeää ja helppolukuista kieltä. Harri Mustosen kirjoittama teos on sisällöltään erittäin informatiivinen ja suomalaisten hävittäjä-ässän ja reservin ohjaajan sankariteot Suomen sotien (talvi- ja jatkosota) aikana on tuotu kiitettävästi laajasti esille: palvelushistoria, pudotukset ja lentokalusto esitellään liioittelematta kattavasti. Ritari Nils Katajaisen lentäjätaival -teos on siten hyvin yksityiskohtainen sisällöltään ja edustaa historiantutkimuksessa sekä kuvailevampaa että tieteellisempää tutkimustraditiota.

Lähteet
Ritari Nils Katajaisen lentäjätaival
Wikipedia



Kommentit