Marskin luottokirurgi (artikkeli)

Marskin luottokirurgi (artikkeli) 















Marskin luottokirurgi
Alaotsikko: Simo Brofeldt 1892-1942 
Kirjailija: Kati Juva 
Kustantaja: Into Kustannus 
Julkaistu: 2018 
Sidosasu: Sidottu 
Kieli: Suomi 
Sivuja: 192 

 Kirurgi Simo Brofeldtin tarina on läpileikkaus Suomen historian merkittävimmistä tapahtumista kansalaissodasta toiseen maailmansotaan. Brofeldtilla oli läheiset suhteet Saksaan. Monet läheiset kollegat olivat natsipuolueen jäseniä korkeassakin asemassa, mutta Simo Brofeldt ei itse osoittanut viehtymystä kansallissosialismiin. Mannerheim-ristin Simo Brofeldt sai ainoana lääkärinä: syksyllä 1941 osasto Laguksen panssarijoukot joutuivat mottiin ilman huoltoyhteyttä rintaman taakse. Tällöin Brofeldt lensi uhkarohkeasti paikalle, järjesti lääkintähuollon ja leikkasi haavoittuneita yötä päivää - ilmeisesti metamfetamiinin voimalla. Brofeldt oli myös merkittävä yhteiskunnallinen vaikuttaja mm. Lääkäriseura Duodecimin puheenjohtajana ja Helsingin kaupunginvaltuutettuna. 

Simo Antero Brofeldt (s. 22. marraskuuta 1892 Kuopio – k. 15. lokakuuta 1942 Helsinki) oli suomalainen lääkäri, kirurgian professori, lääkintäeversti ja Mannerheim-ristin ritari. Brofeldt valmistui lääketieteen lisensiaatiksi vuonna 1920, mitä ennen hän toimi lääketieteen kandidaattina sotilaslääkärin tehtävissä sisällissodassa Savon ja Karjalan rintamilla, osallistuen mm. Mäntyharjun, Mouhun, Savitaipaleen ja Taipalsaaren taisteluihin. Lääketieteen ja kirurgian tohtoriksi hän väitteli vuonna 1924 tylpän väkivallan aiheuttamista vatsan elinten repeämistä. Hän toimi apulaislääkärinä ja apulaisopettajana Helsingin yleisen sairaalan I kirurgisessa osastossa ja poliklinikassa, kunnes hänet vuonna 1932 nimitettiin Suomen Punaisen Ristin sairaalan (nyk. Töölön sairaala) ylilääkäriksi, jossa tehtävässä hän toimi aina kuolemaansa asti. Brofeldt toimi vuodesta 1926 kirurgian dosenttina ja (vuodesta 1933 ylimääräisenä, 1939 varsinaisena) kirurgian professorina Helsingin yliopistossa, huolehtien kirurgian opetuksesta SPR:n sairaalan puitteissa. Sota-aikana Brofeldt oli Suomen lääkärikunnan keskeisiä vaikuttajia. 

Ennen talvisotaa ja sen alkuvaiheessa hän toimi ensin väestönsuojelupäällikön esikunnan ylilääkärinä ja sittemmin, alkuvuodesta 1940 alkaen Päämajan neuvoa-antavana kirurgina, saaden ylennyksen lääkintäeverstiksi 17. tammikuuta 1940. Tässä ominaisuudessa hän suoritti molempien sotien aikana useita tarkastus- ja neuvontamatkoja sotatoimiyhtymien kenttä- ja sotasairaaloihin sekä julkaisi ohjeistoa käytännöllisen sotakirurgian alalta. Jatkosodan hyökkäysvaiheen aikana hän toimi myös IV Armeijakunnan evakuointisairaalaksi Tiuruniemeen perustetun 43. Sotasairaalan ja alkuvuodesta 1942 54. Sotasairaalan johtajalääkärinä sekä Päämajan alaisena sotainvalidihuollon tarkastajana. 7. lokakuuta 1941 Brofeldt nimitettiin Mannerheim-ristin ritariksi numero 19 VI Armeijakunnan komentajan kenraalimajuri Paavo Talvelan ja eversti Ruben Laguksen esityksestä. Brofeldt organisoi osasto Laguksen lääkintähuollon ja haavoittuneiden evakuoinnin lentoteitse Itä-Karjalassa mennen itse paikalle huolehtimaan haavoittuneiden leikkauksista. Hän oli ainoa Mannerheim-ristillä palkittu lääkäri. Brofeldt kuoli aplastiseen anemiaan 15. lokakuuta 1942 Helsingissä 54. Sotasairaalassa, jonka runkona oli rauhanaikainen Suomen Punaisen Ristin sairaala. Hänet on haudattu Hietaniemen hautausmaalle.

Lauri Brofelt nimitettiin Mannerheim-ristin ritariksi numero 19 lokakuun 7. päivänä 1941. ”Ylipäällikkö on pvm:llä 7.10.41 nimittänyt Vapaudenristin 2. luokan Mannerheim-ristin ritariksi lääkintäeversti Simo Brofeldtin, joka erittäin kiitettävällä ja tarmokkaalla tavalla myötävaikutti lääkintähuollon onnistumiseen hyökkäys operatioiden aikana. Lääkintähuolto oli joukkojen edetessä muodostunut erittäin vaikeaksi ja olisi tilanne ilman lääkintäeversti Brofeldtin väliintuloa käynyt uhkaavammaksi, tehden hyökkäysliikkeen jatkamisen ainakin joksikin aikaa mahdottomaksi. Erittäin vaikeissa olosuhteissa lääkintäeversti Brofeldt tarmokkaasti ja nopeasti organisoi lääkintähuollon ja myötävaikutti siten ratkaisevalla tavalla saavutettuihin tuloksiin. Joukkojen taistellessa vaikeissa erämaaolosuhteissa ei ollut sellaisia yhteyksiä, joita myöten haavoittuneita olisi voitu evakuoida. Lääkintäeversti Brofeldt ehdotti tällöin, että haavoittuneita hoidettaisiin toistaiseksi eräässä kylässä [Latva], josta ne myöhemmin teiden avautuessa evakuoitaisiin. Hän lensi itse ko. kylään armeijakunnan lääkärin kanssa järjestämään haavoittuneiden hoitoa. Maanteitse olisi matka sinne vienyt vuorokausia, jos yleensä olisi vihollisen jatkuvan toiminnan takia välimaastossa ensinkään autolla läpipäästy. Hän vei mukanaan lääkintätarpeita ja henkilökuntaa sekä järjesti nopeasti ja tarmokkaasti haavoittuneiden hoidon.”

Kati Riitta Maria Juva (s. 13. helmikuuta 1958 Turku) on suomalainen muistisairauksiin ja neuropsykiatriaan perehtynyt neurologian erikoislääkäri, vihreä poliitikko ja pitkän linjan kansalaisaktivisti. Juva oli vihreässä liikkeessä mukana jo ennenkuin Vihreä liitto perustettiin. Opiskeluaikanaan hän toimi Akateemisessa Sosialistiseurassa ja Sosialistisessa Opiskelijaliitossa. Hän osallistui Koijärvi-liikkeeseen ja sai Koijärvioikeudenkäynneissä aikanaan 75 päiväsakkoa patojen rakentamisesta. Juva oli 1981–1984 Vaihtoehtoinen Helsinki -listan varavaltuutettu. 
Vuosina 1985–1988 hän oli SKDL:n kaupunginvaltuutettu. Myöhemmin hän toimi Helsingissä 2013–2017 Vihreän liiton varavaltuutettuna, ja 2017 vaaleissa hänet valittiin varsinaiseksi valtuutetuksi. Vuodesta 2000 hän on toiminut erikoislääkärinä HUS:n Psykiatriakeskuksessa, nykyisenä sivutoimenaan Diakonissalaitoksen Hoivan vastaavana lääkärinä. Hän on osallistunut lukuisien oppikirjojen kirjoittamiseen ja toimitustyöhön ja on julkaisut tietokirjan isosisästään Simo Brofeldtista. Juva on Suomen Tietokirjailijat ry:n jäsen. Hän on julkaissut yhdessä muiden kanssa kolmisenkymmentä tieteellistä artikkelia. Marskin luottokirurgi -teos on helppolukuista kieltä. Kati Juvan kirjoittama teoksessa Mannerheim-ristin ritari Simo Brofeltin elämäntarina on tuotu ansiokkaasti esille. Mannerheim-ristin Simo Brofeldt sai ainoana lääkärinä. Marskin luottokirurgi -teos täyttää siten kiitettävän hyvin paikkansa elämänkertojen joukossa, edustaen tieteellisempää historiantutkimusta suuresta suomalaisesta lääkäristä ja sotilaasta. 

Lähteet 
Marskin luottokirurgi 
Wikipedia

Kommentit