Lauri Törni (artikkeli)

Lauri Törni (artikkeli)















Lauri Törni 
Alaotsikko: Mannerheim-ristin ritari ja USA:n vihreiden barettien sankari 
Kirjailija: Kari Kallonen 
Kustantaja: readme.fi 
Julkaistu: 2022 
Sidosasu: sidottu 
Kieli: Suomi 
Sivuja: 551 

Uusi laajennettu painos. Mannerheim-ristin ritari Lauri Törni on yksi Suomen suurimmista sotasankareista, jonka motiiveista tutkijat ovat esittäneet ristiriitaisia teorioita. Törnin elämänvaiheet Viipurin pikkukaduilta aina Vietnamin viidakkopoluille olivat uskomattomampia kuin elokuvassa, ja tämä teos käy ne läpi yksityiskohtaisesti todisteiden nojalla. Törnin taistelut alkoivat jo talvisodassa, jatkosodassa uskaliaita partiomatkoja tekivät Törnin jääkärit, joista yksi oli presidentti Mauno Koivisto. Seikkailuhenkinen sukellusvenematka Saksaan toi sodan jälkeen Törnille tuomion ja presidentin armahduksen. Yhdysvalloissa Lauri Törnistä tuli vihreiden barettien legenda Larry Thorne, jonka tarunomainen onni viimein päättyi hänen kadotessaan Vietnamin sodan salaisessa heli-kopteritehtävässä vuonna 1965. Tietokirjailija Kari Kallonen on seurannut vuosien ajan Törnin jälkiä kolmella mantereella. Kymmenissä ainut-laatuisissa haastatteluissa puheenvuoron saavat Lauri Törnin omaiset ja läheiset, aseveljet niin Suomessa kuin Yhdysvalloissakin. Tekijä oli mukana myös suomalais-amerikkalaisessa etsintäpartiossa, joka lopulta löysi viidakkovuorelle kadonneen kapteenin. Lauri Törnin koko tarina on auktorisoitu elämäkerta, joka käy läpi arkistolähteet, tarkistaa tutkijoiden tiedot sekä selvittää Törnin kiistellyn persoonan hänet tunte-neiden henkilöiden haastatteluiden avulla. Uutta ja yllättävää materiaalia sisältävä teos palauttaa Lauri Törnin syntymän satavuotisjuhlavuotena lopullisesti sotasankarin kunnian ja upseerinarvon. 

Lauri Allan Törni (vuodesta 1954 Larry A. Thorne; s. 28. toukokuuta 1919 Viipuri – k. 18. lokakuuta 1965 Kham Ducin alue, Vietnam) oli kolmen maan armeijassa palvellut suomalainen sotilas ja Mannerheim-ristin ritari. Hän palveli Suomen armeijassa, yleten kapteeniksi asti (talvisota 1939-1940 ja jatkosota 1941-1944), natsi-Saksan Waffen-SS-joukoissa 1941 Untersturmführerinä ja 1945 Hauptsturmführerinä (kapteeni) sekä Yhdysvaltojen armeijassa kapteenina vuodesta 1960. Näin Törni tuli elämänsä aikana saavuttaneeksi taistelukentillä kolmen eri maan armeijassa kapteenin arvon. Hän kuoli helikopterionnettomuudessa Vietnamin sodassa ja hänet ylennettiin kuolemansa jälkeen postuumisti Yhdysvaltain armeijan majuriksi. Lauri Törni nimitettiin Mannerheim-ristin ritariksi numero 144 heinäkuun 9. päivänä 1944. “Luutnantti Törni on luontainen johtajakyky, kylmäverinen ja neuvokas”, kirjoitti 1. Divisioonan komentaja kenraalimajuri Uno Fagernäs Mannerheim-risti esityksessään 23. maaliskuuta 1944. Kenraali Fagernäs sanoo perusteluissaan: “Talvisodassa ja nykyisessä sodassa hän on useasti osoittanut erityistä urhoollisuutta, taitoa ja neuvokkuutta. Rohkeutensa ja intonsa ansiosta hän on saanut juurrutetuksi koko osastoonsa loistavan taisteluhengen ja on siten vaikuttanut henkilökohtaisesti huomattavasti taistelun edellytyksiin.” Kenraali Fagernäsin esitys ritariksi ei tuottanut vielä toivottua tulosta. Uusintaesityksen ritariksi nimittämiseen teki II Armeijakunnan komentaja kenraalimajuri Einar Mäkinen 8. heinäkuuta 1944. Perusteluissaan hän viittaa Fagernäsin esitykseen joiltain osin lisättynä, sekä toteaa: “toivottavaa on, että luutnantti Törni saisi kantaa Mannerheim-ristiä, sillä hänen tarumainen onnensa ei voine aina jatkua”. Vasta tämän uusintaesityksen jälkeen ylipäällikkö nimitti Törnin ritariksi jo seuraavana päivänä. Ylipäällikkö perusteli nimityspäätöstään: “Luutnantti Törni on kunnostautunut tämän sodan aikana jääkärijoukkueen ja -komppanian päällikkönä monilla taistelu- ja kaukopartioretkillä sekä kahden viime vuoden aikana osoittanut omaavansa mitä parhaimmat taistelijan ja neuvokkaan sissipäällikön ominaisuudet.” 

Tietokirjailija Kari Kallonen on tehnyt useita sotahistoriallisia teoksia, viimeisimpänä loppuunmyydyn ja tarkistetuista tiedoistaan kiitetyn Mannerheim-ristin ritari Lauri Törnin elämäkerran. Edellisestä on nyt julkaistu uusi laajennettu juhlapainos. Lauri Törni -teos on helppolukuista ja lennokasta kieltä. Kari Kallosen kirjoittama teos on sisällöltään erittäin informatiivinen ja Mannerheim-ristin ritari Lauri Törnin elämäntarina on tuotu ansiokkaasti esille. Lauri Törni -teos tarjoaa alkuperäisen elämänkertatrilogian juhlapainoksena uudenlaisessa laajemmassa ja lennokkaammassa muodossa. Lauri Törni -teos täyttää siten erinomaisesti paikkansa elämänkertojen joukossa, edustaen kuvailevampaa historiantutkimusta suuresta suomalaisesta sotilaasta. 

Lähteet 
Lauri Törni 
Wikipedia


Kommentit