Jatkosota Stalinin kanavalla (artikkeli)

Jatkosota Stalinin kanavalla (artikkeli)














Jatkosota Stalinin kanavalla
Alaotsikko: Taistelut suomalaisin ja venäläisin silmin
Kirjailija: Ari Rautala
Kustantaja: Minerva
Julkaistu: 2022
Sidosasu: sidottu
Kieli: Suomi Sivuja: 308

Sotahistoriaa rintamalinjojen molemmilta puolilta. Ari Rautala kuvaa kirjassaan Stalinin kanavan taisteluja sekä venäläisten että suomalaisten näkökulmasta. Eversti Ruben Laguksen vahvennettu 1. jääkäriprikaati valtasi Stalinin kanavalla strategisessa paikassa sijaitsevan vahvasti linnoitetun Poventsan kaupungin itsenäisyyspäivänä 1941. Puna-armeijan 313. jalkaväkidivisioona yritti valloittaa Poventsan takaisin useaan otteeseen vuosina 1942-1944 onnistumatta siinä ennen kesän 1944 suurhyökkäystä. Ari Rautalan teoksen ainutlaatuisina lähteinä ovat Maaselän kannaksen venäläisdivisioonien arkistot, jotka avautuivat hetkeksi 1990-luvulla Neuvostoliiton romahdettua. Lisäksi runsaaseen lähdeaineistoon kuuluu sotapäiväkirjoja, kansallisarkiston asiakirjoja, virallisia historioita, muistelmia ja joukko-osastohistorioita.

Jatkosota käytiin Suomen ja Neuvostoliiton välillä 25. kesäkuuta 1941–19. syyskuuta 1944 Neuvostoliiton Suomen pommituksista Moskovan välirauhaan. Tulitauko oli määrätty alkaneeksi 4. syyskuuta, mutta neuvostoliittolaiset joukot lakkasivat ammunnan paikoittain vasta 5. syyskuuta 1944. Jatkosotaa käytiin Suomen rintamalla samaan aikaan kuin Saksa toteutti operaatio Barbarossan nimellä tunnettua laajaa hyökkäystä Neuvostoliittoon. Suomen rintama oli jaettu saksalaisten ja suomalaisten joukkojen kesken siten, että suomalaiset olivat vastuussa eteläisestä rintamasta ja saksalaiset Lapin rintamasta. 

Suomi ei ollut virallisesti Saksan liittolainen, sillä mitään varsinaista liittosopimusta ei ollut. Sen sijaan käytännössä Suomi oli Saksan liittolainen, sillä se antoi aluettaan Saksan armeijan käyttöön, alisti joukkojaan Saksalle armeijalle, sai sotilaallista aseapua Saksalta ja soti Saksan kanssa. Suomen ja Saksan välillä oli myös voimassa Antikomintern-sopimus 25. marraskuuta 1941 alkaen. Aluksi suomalaiset ja saksalaiset joukot menestyivät ja etenivät pitkälle Neuvostoliiton alueelle. Sodan alussa eteläisellä rintamaosalla suomalaiset joukot valtasivat talvisodassa menetetyt alueet ja etenivät yli Syvärin ja Leningradin puolustuslinjojen tuntumaan. Joulukuussa 1941 hyökkäys pysäytettiin ja alkoi yli kaksi vuotta kestänyt asemasotavaihe. Pohjoisilla rintamaosilla ei saatu katkaistua Muurmannin rataa eivätkä saksalaisjoukot kyenneet etenemään Murmanskiin. 

Vähitellen maailmansota kuitenkin söi Saksan voimia ja Neuvostoliitto alkoi edetä kaikilla rintamilla, myös Suomessa. 1944 mennessä sota oli muuttunut suomalaisten osalta katkeriksi puolustustaisteluiksi. Neuvostoliiton suurhyökkäys kesäkuussa 1944 mursi suomalaisten etummaiset puolustuslinjat. Alkoi torjuntataisteluiden vaihe jatkosodassa. Raskaiden torjuntataistelujen jälkeen aseet laskettiin 4.–5. syyskuuta 1944. Vaikka aselevon oli sovittu astuvan voimaan 4. syyskuuta kello 07.00, lopetti Neuvostoliitto sotatoimet vasta vuorokautta myöhemmin 5. syyskuuta. Moskovan välirauha allekirjoitettiin 19. syyskuuta 1944 ja se vahvistettiin sitten Pariisin rauhassa 1947. Jatkosodan välirauhanehtoihin kuului muun muassa saksalaisten joukkojen pakottaminen pois Suomen alueelta, mikä johti sitten Lapin sotaan (1944 - 1945) Saksaa vastaan. 

Eversti evp Ari Rautala (s. 1954) on julkaissut useita sotahistoriaa käsitteleviä teoksia. Helsinkiläinen Rautala toimi sotilasurallaan muun muassa Helsingin Ilmatorjuntarykmentin komentajana. Ennen siirtymistään reserviin hän palveli Moskovassa, jossa opiskeli kaksi vuotta Venäjän Yleisesikunta-akatemiassa ja työskenteli puolustusasiamiehenä Suomen Moskovan-suurlähetystössä. Jatkosota Stalinin kanavalla -teos on helposti omaksuttavaa yleistajuista kieltä. Tietokirjailija, eversti evp. Ari Rautalan kirjoittama teos on sisällöltään kattava ja jatkosodan taistelujen vaiheet Stalinin kanavalla molempien osapuolten silmin on tuotu sopivan yksityiskohtaisesti ja vertailevalla tavalla esille. Tietokirjailija, eversti evp. Ari Rautalan teos edustaa sotahistoriantutkimuksessa tarkempaa tieteellistä tutkimustraditiota. Jatkosota Stalinin kanavalla -teos täyttää siten erinomaisesti paikkansa sotahistoriankirjojen joukossa.

Lähteet
Jatkosota Stalinin kanavalla
Wikipedia

Kommentit