Huoltovarmuus — Varautumisella selviytymiskykyä (artikkeli)
Kirjailija: Kari Klemm
Kustantaja: Tietosanoma
Sidosasu: sidottu
Julkaistu: 2022
Kieli: Suomi
Sivuja: 250
Turvallisuusympäristömme sisältää paljon epävarmuustekijöitä, ja modernin yhteiskuntamme toimivuutta koetellaan kriiseissä. Huoltovarmuus on huolenpitoa ja yhteistyötä yhteiskunnan taloudellisten perustoimintojen ylläpitämiseksi. Huoltovarmuus perustuu talouden luontaisiin rakenteisiin sekä kytkeytyy voimakkaasti poliittisiin ja talouselämän muutoksiin. Huoltovarmuuden keinovalikoima on laaja ja jatkuvasti kehittyvä. Teoksessa käsitellään huoltovarmuusnäkökulmasta yhteiskunnan varautumiseen liittyviä riskejä ja uhkia, velvollisuuksia, vastuita ja organisatorisia järjestelyjä. Yhteiskunnan kriisivalmiutta koskevia tekijöitä tarkastellaan lainsäädännön ja valtion johdon linjausten valossa. Teoksen päivitetyssä laitoksessa käsitellään myös Suomen huoltovarmuuden turvaamista COVID-19-pandemian aikana. Teos on tarkoitettu erityisesti kaikille julkisen, yksityisen ja kolmannen sektorin varautumisasioiden parissa työskenteleville ja muille huoltovarmuusasioista kiinnostuneille.
Huoltovarmuus tarkoittaa kykyä selviytyä häiriötilanteissa ja kriisioloissa mahdollisimman vähin erityisjärjestelyin ja haitoin. Tällaista valmiutta luodaan etukäteen suunnittelemalla ja kartoittamalla mahdollisia riskejä ja niiden vaikutuksia sekä toteuttamalla tarpeellisiksi ja aiheellisiksi katsottuja toimenpiteitä. Huoltovarmuuskeskus (HVK) on työ- ja elinkeinoministeriön hallinnonalan laitos, jonka tehtävänä on Suomen huoltovarmuuden ylläpitämiseen ja kehittämiseen liittyvä suunnittelu ja operatiivinen toiminta. Huoltovarmuuskeskuksen toimintaa johtaa sen hallitus. Huoltovarmuuskeskuksen yhteydessä toimii huoltovarmuusneuvosto sekä niin sanottuja sektoreita ja pooleja. Huoltovarmuuskeskus aloitti toimintansa vuonna 1993, mutta sillä on ollut edeltäjiä, muun muassa sotatalouskomitea, vuodesta 1924 alkaen. Laitoksen toiminta perustuu lakiin huoltovarmuuden turvaamisesta. Valtioneuvosto on vahvistanut lain perusteella konkreettiset huoltovarmuuden tavoitteet (Vnp 539/2008) määritellen huoltovarmuuden painopistealat ja määrälliset tavoitteet varmuusvarastoinnille ja muille tärkeille toimenpiteille. Sittemmin vuoden 1992 asetus huoltovarmuuskeskuksesta on kumottu vuonna 2008 asetuksella Huoltovarmuuskeskuksesta 25.6.2008/455. Huoltovarmuuskeskuksen (HVK:n) toiminnan tarkoituksena on turvata poikkeusolojen ja normaaliaikojen vakavien häiriöiden varalta väestön toimeentulon, maan talouselämän ja maanpuolustuksen kannalta välttämättömät taloudelliset toiminnot. Nykyisin toiminnan painopisteenä on teknisten järjestelmien toiminnan varmistaminen. Erityishuomion kohteena ovat yhteiskunnan kriittiset tietojärjestelmät. Yhteiskunnan poikkeusoloja ja häiriötilanteita varten ylläpidetään viranomaisten käyttöön VIRVE-verkkoa, sitä ennen Huoltovarmuuskeskus (HVK) ylläpiti 2V-varaverkkoa. Varmuusvarastoilla turvataan energiahuoltoa, elintarviketaloutta, terveydenhuoltoa sekä maanpuolustusta palvelevaa tuotantoa.
Huoltovarmuus -teos on selkeäksi tehty tietoteos ja lisäksi mukavan helppolukuista kieltä. Asiantunteva teksti on hyvin tasapainoisen oloista ja tukee siten huoltovarmuuteen (kriiseihin varautumisen riskejä ja uhkia, velvollisuuksia, vastuita ja organisatorisia järjestelyjä asiaan liittyen) perehtymistä. Huoltovarmuuden keinovalikoima on laaja ja jatkuvasti kehittyvä. OTK Kari Klemm toimii hallitusneuvoksena ja ministeriön valmiuspäällikkönä työ- ja elinkeinoministeriössä. Hän on työskennellyt pitkään valtioneuvoston varautumisasioiden parissa asiantuntija- ja johtotehtävissä. Kari Klemmin kirjoittama teos on taitoltaan näppärän kokoinen. Huoltovarmuus -teos edustaa historiantutkimuksessa tieteellistä tutkimustraditiota. Huoltovarmuus -teos täyttää siten paikkansa tietokirjojen joukossa.
Lähteet
Huoltovarmuus
Wikipedia
Kommentit
Lähetä kommentti