Sotasankareita - vai Marskin ritareita (artikkeli)

Sotasankareita - vai Marskin ritareita (artikkeli)














Sotasankareita - vai Marskin ritareita
Kirjoittaja: Erkki Kalervo Laitinen
Kustantaja: Vaasan Yritysinformaatio Oy
Julkaistu: 2020
Sidosasu: sidottu
Kieli: suomi
Sivuja: 360 sivua

Mannerheim-risti myönnettiin sotilaille erinomaisen urheuden, taistellen saavutettujen erittäin tärkeiden tulosten tai erikoisen ansiokkaasti johdettujen sotatoimien palkitsemiseksi. Marsalkka Mannerheim piti tärkeänä, että risti voitiin myöntää sotilaalle sotilasarvosta riippumatta, joten sen saattoi saada yhtä hyvin sotamies kuin kenraali. Mannerheim piti ristin myöntämisen perusteet poikkeuksellisen vaativina, minkä ansiosta rististä tuli arvostettu ja haluttu kunniamerkki. Mannerheim-ristin ritariksi nimitettiinkin vain 191 sotasankaria, jotka muodostivat kiinteän veljeskunnan.

Mannerheim-ristiä esitettiin sadoille sotilaille, joista useimmat karsiutuivat arvioinnin edetessä. Esitysten hylkäämisen syitä on pohdittu julkisuudessa, mutta suuri osa syistä on jäänyt selvittämättä, sillä Marski ei ole enää vastaamassa kysymyksiin. Kirjassa esitellään ensin Mannerheim-ristin ritareiden nimittämisen vaiheet ja keskeiset toimijat, jotka käsittelivät joukko-osastojen tekemiä esityksiä Mikkelin Päämajassa. Nämä toimijat olivat komentoesikunnan päällikkö Tuompo, puolustusministeri Walden ja marsalkka Mannerheim. Mannerheim oli nimitetty Vapaudenristin ritarikunnan elinikäiseksi suurmestariksi ja hän teki lopullisen päätöksen kunniamerkin myöntämisestä. Tuompo ja Walden olivat ritarikunnan hallituksen jäseniä. Kirjassa tarkastellaan myös komentoesikunnan päällikön Mannerheimille tekemiä ritariesityksiä, joita ylipäällikkö ei hyväksynyt, ja pohditaan mahdollisia syitä, jotka johtivat esitysten hylkäämiseen. Lisäksi kirjassa perehdytään tarkemmin seitsemästä sotasankarista tehtyihin ristiesityksiin ja niiden hylkäämisen syihin. Nämä sotasankarit ovat Aulis Iisalo, Alfons Almi, Elof Roschier, Vladimir Marmo, Kai Savonjousi, Harry Järv ja Martti Teräsalmi. He edustivat eri aselajeja ja eri sotilasarvoja, kuten nimitetytkin Mannerheim-ristin ritarit. Heitä ei kuitenkaan jostakin syystä vihitty arvostetun veljeskunnan jäseniksi.

Mannerheim-risti on suomalainen kunniamerkki. Mannerheim-ristin 1. ja 2. luokan ristit kuuluvat Vapaudenristin ritarikuntaan. Ritarikunnan sisäisessä järjestyksessä 1. luokan Mannerheim-risti on toisena Vapaudenristin Suurristin (VR SR) jälkeen. 2. luokan Mannerheim-risti on järjestyksessä neljäs. 1. ja 2. luokan väliin sijoittuu Vapaudenristin 1. luokka rintatähtineen. Mannerheim-ristin ritariksi nimitettiin jatkosodan aikana ja välittömästi sotien jälkeen 191 sotilasta. Puolustusvoimien komentajina toimi sotien jälkeen kolme Mannerheim-ristin ritaria: kenraalit Erik Heinrichs (1945), Kaarlo Heiskanen (1954–1959) ja Yrjö Keinonen (1965–1969). Viimeinen puolustusvoimien palveluksessa ollut ritari oli merivoimien komentajana vuosina 1966–1974 toiminut vara-amiraali Jouko Pirhonen. Ritariksi nimitettyjen keski-ikä oli 32 vuotta.

Harry Johannes Järv (s. 27. maaliskuuta 1921 Mustasaari – k. 21. joulukuuta 2009 Tukholma) oli suomalainen (suomenruotsalainen) kirjailija, kääntäjä ja kirjastoneuvos, joka työskenteli pitkään Ruotsin kuninkaallisen kirjaston ylikirjastonhoitajana ja toimi myös sen virkaatekevänä johtajana. Poliittisilta näkemyksiltään hän oli syndikalisti ja anarkisti. Järv osallistui luutnanttina jatkosotaan ja julkaisi vuonna 2000 sotamuistelmansa, joihin osittain pohjautuen Åke Lindman ohjasi myöhemmin samannimisen elokuvan Etulinjan edessä.

Harry Järv kasvoi maanviljelijäperheessä Mustasaaren Karperön kylässä. Hän kirjoitti ylioppilaaksi Vasa Svenska Lyceumista 1939 ja lähti merille vielä samana vuonna, kunnes Talvisodan puhjettua ilmottautui vapaaehtoisena asepalvelukseen. Jatkosodassa Järv palveli suomenruotsalaisista kootussa Jalkaväkirykmentti 61:ssa ja johti yli kahta sataa vihollisen linjojen taakse tehtyä tiedustelupartiota. Järv otti retkiltä myös valokuvia, joita julkaistiin hänen muistelmateoksessaan. 4. syyskuuta 1943 Järv haavoittui vaikeasti astuttuaan tiedustelutehtävän aikana polkumiinaan. Järviä hoidettiin muun muassa St. Göranin sairaalassa Tukholmassa, eikä hän haavoittumisensa jälkeen ollut enää täysin palveluskelpoinen. Järville myönnettiin ansioistaan kolme vapaudenristiä ja kaksi vapaudenmitalia. Järvin lähin esimies eversti Alpo Marttinen ja Aunuksen ryhmän komentaja kenraali Lennart Oesch ehdottivat hänelle 2. luokan Mannerheim-ristiä, jota myös puolustusministerinä toiminut kenraali Rudolf Walden puolsi. Ylipäällikkö C. G. E. Mannerheim ei kuitenkaan jostain syystä hyväksynyt anomusta. Vuonna 1945 Järv auttoi asekätkentään osallistunutta Marttista pakenemaan Ruotsiin, vaikka on myöhemmin kertonut, ettei pitänyt hänestä ihmisenä. Järv oli myös itse punaisen Valpon etsimien pakolaisten joukossa.

Sotasankareita - vai Marskin ritareita -teoksen kirjoittaja Erkki Kalervo Laitinen on Vaasan yliopiston emeritusprofessori. Laitinen on syntynyt Lahdessa, mutta opiskellut ja työskennellyt pitkään Jyväskylässä sekä viimeiset 35 vuotta Vaasassa, Vaasan yliopiston professorina. Laitinen on urallaan kirjoittanut yli 500 julkaisua, joista suuri osa on tieteellisiä artikkeleita. Hän on myös julkaissut toistakymmentä oppikirjaa laskentatoimen eri kysymyksistä. Laitinen myös julkaissut aikaisemmin sotatietokirjan Marskin ritari Honkaniemi, Miljoonalinnake ja muut sodan ihmeet (2019). Sotasankareita - vai Marskin ritareita -teos on selkeästi kirjoitettu. Erkki Laitisen kirjoittama teos on sisällöltään erittäin informatiivinen. Sotasankareita - vai Marskin ritareita -teoksessa esitellään ensin Mannerheim-ristin ritareiden nimittämisen vaiheet ja keskeiset toimijat, jotka käsittelivät joukko-osastojen tekemiä esityksiä Mikkelin Päämajassa. Lisäksi Erkki Laitisen kirjoittamassa kirjassa perehdytään tarkemmin seitsemästä sotasankarista tehtyihin ristiesityksiin ja niiden hylkäämisen syihin. Nämä sotasankarit ovat Aulis Iisalo, Alfons Almi, Elof Roschier, Vladimir Marmo, Kai Savonjousi, Harry Järv ja Martti Teräsalmi. Sotasankareita - vai Marskin ritareita -teos on siten hyvin yksityiskohtainen sisällöltään ja edustaa historiantutkimuksessa enemmän tieteellisempää tutkimustraditiota. Mukavan kokoinen tietoteos Mannerheim-rististä ja sotasankareista täyttää siten kiitettävän hyvin paikkansa sotahistoriakirjojen joukossa.

Lähteet
Sotasankareita - vai Marskin ritareita 
Wikipedia

Kommentit