Jatkosota (artikkeli)

 

Jatkosota (artikkeli) 














Jatkosota 
Alaotsikko: päivä päivältä 
Kirjailija: Ilkka Enkenberg 
Kustantaja: readme.fi 
Julkaistu: 2021 
Sidosasu: sidottu 
Kieli: suomi 
Sivuja: 670 

Suomi oli selvinnyt 1939-1940 käydystä talvisodasta itsenäisenä maana. Toinen maailmansota veti Suomen mukaansa vielä uudelleen, tällä kertaa Saksan rinnalla. Hyökkäysvaihe vei miehet aina Itä-Karjalaan asti, mutta sota päättyi talvisodan tavoin kiivaisiin torjuntataisteluihin. Teos antaa kokonaiskuvan sodan kulusta. Lisäksi se vie lukijan sodan tapahtumiin rintamalle ja sen taakse sekä esittelee muun muassa sodassa käytettyjä aseita. Jatkosota päivä päivältä kertoo jatkosodasta kronologisesti. Jokaisen sotavuoden aloittavat yleiskatsaukset ja niihin liittyvät aikajanat. Sotatapahtumiin keskittyvillä aukeamilla rintamatapahtumista kerrotaan yksityiskohtaisemmin, ja mukana on autenttisia taistelukuvauksia. Myös kuvat kertovat, millainen jatkosota oli etulinjassa ja kotirintamalla. 

Jatkosota käytiin Suomen ja Neuvostoliiton välillä 25. kesäkuuta 1941–19. syyskuuta 1944 Neuvostoliiton Suomen pommituksista Moskovan välirauhaan. Tulitauko oli määrätty alkaneeksi 4. syyskuuta, mutta neuvostoliittolaiset joukot lakkasivat ammunnan paikoittain vasta 5. syyskuuta 1944. Jatkosotaa käytiin Suomen rintamalla samaan aikaan kuin Saksa toteutti operaatio Barbarossan nimellä tunnettua laajaa hyökkäystä Neuvostoliittoon. Suomen rintama oli jaettu saksalaisten ja suomalaisten joukkojen kesken siten, että suomalaiset olivat vastuussa eteläisestä rintamasta ja saksalaiset Lapin rintamasta. 

Suomi ei ollut virallisesti Saksan liittolainen, sillä mitään varsinaista liittosopimusta ei ollut. Sen sijaan käytännössä Suomi oli Saksan liittolainen, sillä se antoi aluettaan Saksan armeijan käyttöön, alisti joukkojaan Saksalle armeijalle, sai sotilaallista aseapua Saksalta ja soti Saksan kanssa. Suomen ja Saksan välillä oli myös voimassa Antikomintern-sopimus 25. marraskuuta 1941 alkaen. Aluksi suomalaiset ja saksalaiset joukot menestyivät ja etenivät pitkälle Neuvostoliiton alueelle. Sodan alussa eteläisellä rintamaosalla suomalaiset joukot valtasivat talvisodassa menetetyt alueet ja etenivät yli Syvärin ja Leningradin puolustuslinjojen tuntumaan. Joulukuussa 1941 hyökkäys pysäytettiin ja alkoi yli kaksi vuotta kestänyt asemasotavaihe. Pohjoisilla rintamaosilla ei saatu katkaistua Muurmannin rataa eivätkä saksalaisjoukot kyenneet etenemään Murmanskiin. 

Vähitellen maailmansota kuitenkin söi Saksan voimia ja Neuvostoliitto alkoi edetä kaikilla rintamilla, myös Suomessa. 1944 mennessä sota oli muuttunut suomalaisten osalta katkeriksi puolustustaisteluiksi. Neuvostoliiton suurhyökkäys kesäkuussa 1944 mursi suomalaisten etummaiset puolustuslinjat. Alkoi torjuntataisteluiden vaihe jatkosodassa. Raskaiden torjuntataistelujen jälkeen aseet laskettiin 4.–5. syyskuuta 1944. Vaikka aselevon oli sovittu astuvan voimaan 4. syyskuuta kello 07.00, lopetti Neuvostoliitto sotatoimet vasta vuorokautta myöhemmin 5. syyskuuta. Moskovan välirauha allekirjoitettiin 19. syyskuuta 1944 ja se vahvistettiin sitten Pariisin rauhassa 1947. Jatkosodan välirauhanehtoihin kuului muun muassa saksalaisten joukkojen pakottaminen pois Suomen alueelta, mikä johti sitten Lapin sotaan (1944 - 1945) Saksaa vastaan. 

Jatkosota päivä päivältä -teos on selkeästi tehty ja yleistajuista kieltä. Ilkka Enkenbergin kirjoittama teos on sisällöltään hyvin informatiivinen. Jatkosodan raskaat sotavuodet 1941-1944 tuodaan tapahtumien ja taustojen osalta ansiokkaasti esille. Teksti, kartat ja kuvitus (sekä mustavalko- että värikuvat) ovat hyvin tasapainossa ja tukevat Jatkosota päivä päivältä -teoksen lukemista. 
Jokainen sotavuosi alkaa parin aukeaman mittaisella tiiviillä katsauksella, joka havainnollistaa alkavan vuoden tapahtumat aikajanan, kartan ja tekstin avulla. Sen jälkeen kyseisen vuoden tapahtumista kerrotaan kronologisesti päivä kerrallaan. Kokonaisuutena teos sopii kaiken tasoisille lukijoille: havainnollisuudessaan, selkeydessään ja yleistajuisuudessaan myös sotahistoriaan perehtymättömille. 

Lähteet 
Jatkosota 
Wikipedia

Kommentit