Mielenrauhaa lukemiseen (artikkeli)

Mielenrauhaa lukemiseen (artikkeli)     















Mielenrauhaa (2cd) : luonnon ääniä ja musiikkia rentoutumiseen : Aavalla merellä 
Julkaisija: VLMedia Oy 
Julkaisuvuosi: 2017 
Julkaisumuoto: CD-levy 
Tyylilaji: Rentoutusmusiikki 
Pituus: 2 x noin 60 minuuttia. 

Rauhoittava laineiden liplatus ja purjeveneitä hellivät aallot antavat todellisen tunteen purjehduksen lumosta. Natisevat puumastot ja lokkien laulut vievät kuuntelijan kauas aavalle merelle. Anna mielikuvituksen vaeltaa ja liidättää ajatukset pois arjesta. 
















Mielenrauhaa (2cd): luonnon ääniä ja musiikkia rentoutumiseen: Valaiden laulu 
Julkaisija: VLMedia Oy
Julkaisuvuosi: 2017 
Julkaisumuoto: CD-levy 
Tyylilaji: 
Rentoutusmusiikki 
Pituus: 2 x noin 60 minuuttia. 

Matkusta veden alla valaiden seurassa ja kuuntele niiden rauhallista ja seesteistä kommunikointia. Nauti näiden ihmeellisten olentojen matalista äännähdyksistä. Meren kiehtovien nisäkkäiden äänien kuuntelu on oivallinen tapa mielen ja kehon rentoutumiseen. 
















Mielenrauhaa (2cd): luonnon ääniä ja musiikkia rentoutumiseen: Kesäillan serenadi 
Julkaisija: VLMedia Oy 
Julkaisuvuosi: 2017 
Julkaisumuoto: CD-levy 
Tyylilaji: Rentoutusmusiikki 
Pituus: 2 x noin 60 minuuttia. 

Illan hiljainen tuuli tuo mukanaan tuttuja ääniä kesän erityisistä vieraista. Illan serenadit ovat alkaneet, tarjoten rauhoittavan tahdin viimeisiin askareisiin. Silloin tällöin utelias kimalainen liihottelee sisälle ja takaisin ulos luonnon vaiherikkaassa äänien konsertissa. Rentoudu ja anna stressin unohtua näiden rauhoittavien hetkien lumossa. 
















Mielenrauhaa (2cd): luonnon ääniä ja musiikkia rentoutumiseen: Metsäretki 
Julkaisija: VLMedia Oy 
Julkaisuvuosi: 2017 
Julkaisumuoto: CD-levy 
Tyylilaji: Rentoutusmusiikki 
Pituus: 2 x noin 60 minuuttia. 

Syksyllä metsä hiljenee ja upea väriloisto valtaa puuston. Sienet ja marjat vain odottavat poimijaa. Talvella lumi sekä kiiltävä jää peittää purot, joet ja järvet. Keväällä auringon sulattama vesi lähtee liikkeelle jään alla ja solisee herkin soinnuin. Rannoilla tuulten puhaltaessa syntyy taianomaisia ääniä, kun jää liikkuu ja sulaa. Saat kuulla luonnon itse säveltämiä sinfonioita ja huomaat rentoutuvasi hyvin luonnollisella tavalla

Soitinmusiikki eli instrumentaalimusiikki on musiikkia, jonka tuottamiseen käytetään vain erilaisia soittimia eli instrumentteja. Kappaleita, joissa käytetään vain soittimia, kutsutaan instrumentaaleiksi. Länsimaisessa taidemusiikissa soitinmusiikin arvostus lisääntyi barokin aikana. Instrumentaali-nimitystä käytetään erityisesti populaarimusiikissa. Levyttäneet rock- ja popartistit tekevät joskus kappaleistaan instrumentaaliversioita, jotka saattavat päätyä musiikkialbumeille bonusraitoina. Tietyissä musiikkityyleissä, kuten taide- ja elektronisessa musiikissa kaikki yksittäisen teoksen kappaleet voivat olla soitinmusiikkia. Metallimusiikissa instrumentaalit ovat yleensä rauhallisia verrattuna albumin muihin kappaleisiin, joten ne on useasti soitettu akustisella kitaralla.

Konkreettinen musiikki on erilaisista ympäristöstä nauhoitetuista äänistä koostettua elektronista musiikkia. Se on vastakohta perinteiselle sävellykselle, sillä teosta työstettäessä äänet nauhoitetaan ennen sävellystyötä. Ensimmäisen kerran konkreettista musiikkia esitettiin 1940-luvun lopulla ja 1950-luvun alussa teknologisen kehityksen, erityisesti parempien mikrofonien ja kelanauhureiden, innoittamana. Pariisilainen radiotoimittaja Pierre Schaeffer loi eräät varhaisimmista konkreettisen musiikin teoksista, kuten Étude aux chemis de fer, Étude au piano I ja Étude aux casseroles. Teosten sävellystyössä nauhoitettuja ääniä nopeutettiin, loopattiin ja soitettiin väärään suuntaan. Äänilähteinä teoksissa käytettiin junaa, pianoa ja keittiötarvikkeita. Schaeffer teki myös yhteistyötä toisen konkreettisen musiikin pioneerin, Pierre Henryn kanssa. He loivat muun muassa teoksen Symphonie pour un homme seul ("Yksinäisen miehen sinfonia"). Konkreettista musiikkia yhdisteltiin synteettiseen elektroniseen musiikkiin Edgar Varèsen teoksessa Poème électronique, joka soitettiin Brysselin maailmannäyttelyssä 1958 neljänsadan tarkoin asetellun kaiuttimen kautta Iannis Xenakisin suunnittelemassa erikoispaviljongissa.

1950-luvun jälkeen muut elektronisen musiikin tyylilajit valtasivat konkreettisen musiikin alaa, vaikka sen vaikutus näkyi vielä The Beatlesin ja Pink Floydin kaltaisten yhtyeiden musiikissa. Miles Davisin klassikkoalbumit 1960-luvun lopulla hyödynsivät konkreettista sävellystapaa, mutta eivät olleet aikanaan arvostettuja. 1980- ja 1990-lukujen aikana perinteinen ja uudentyylinen konkreettinen musiikki lähtivät uuteen nousuun. Digitaalista samplaamista ruvettiin hyödyntämään perinteisten kelanauhurien sijaan, ja monet modernin elektronisen musiikin artistit ottivat vaikutteita konkreettisen musiikin sävellystekniikasta omiin työskentelytapoihinsa.

Mielenrauhaa: luonnon ääniä ja musiikkia rentoutumiseen: Aavalla merellä ja Valaiden laulu ja Kesäillan serenadi ja Metsäretki -levyt ovat mitä oivallisimpia keinoja rentoutumiseen, stressin poistamiseen tai pysähtymiseen arjen kiireen keskellä. Miksei myös taustahälyn häivyttämiseen ja keskittymiskyvyn parantamiseen keskellä työntekoa tai mielenkiintoista luettavaa. Levyt ovat yhdistelmä rauhallista elektronista/digitaalista äänimaisemaa yhdistettynä luonnon omiin äänimaisemiin, sopivasti yhteensovitettuna. Näitä levyjä voi siis hyvin käyttää myös perinteisten kirjojen lukemisen kanssa!

Lähteet: 
Mielenrauhaa: luonnon ääniä ja musiikkia rentoutumiseen
Wikipedia

Kommentit